Procurorul general Bogdan Licu, despre filmarea ISU de la Colectiv, necunoscută timp de 4 ani: Părţile erau obligate să pună la dispoziţie tot ce au

Procurorul general Bogdan Licu a declarat, luni, despre filmarea care surprinde primele momente ale intervenţiei de la Colectiv, că IGSU trebuia să pună la dispoziţie tot ce exista în acest caz. Licu precizează că iniţial s-a crezut că filmarea este a unui persoane care nu era militar.

Urmărește
3542 afișări
Imaginea articolului Procurorul general Bogdan Licu, despre filmarea ISU de la Colectiv, necunoscută timp de 4 ani: Părţile erau obligate să pună la dispoziţie tot ce au

Bogdan Licu, despre filmarea de la Colectiv

Bogdan Licu, procuror general interimar, a declarat că în dosarul Colectiv au avut loc peste 300 de audieri şi s-au făcut două rechizitorii, însă acum s-a disjuns cauza, după apariţia noilor imagini, cu intervenţia din primele momente.

„În dosarul Colectiv s-a muncit foarte mult, a fost un prim rechizitoriu în 2016, după care a mai fost un rechizitoriu 2018. (...) Am efectuat tot felul de alte activităţi, au fost peste 300 de audieri, ridicări de documente la mai multe instituţii şi organizaţii. S-a dispus în urmă cu un an un control ce urmează a fi finalizat prin Ministerul Sănătăţii la 6 spitale unde stau constatat probleme. Deci s-au făcut foarte multe. Din păcate a apărut acea înregistrare de la ISU. Spun din păcate spun pentru că era important să fi ştiut de la bun început de ea. În acel moment, (al apariţiei filmării – n.r.) s-a pus problema dacă nu cumva competenţa aparţine Parchetului Militar având în vedere că cei de la ISU sunt militari”, a explicat Bogdan Licu.

Licu a precizat că nu este vorba de pasarea responsabilităţii între Parchetul General şi Parchetul Militar, cu despre apariţia unui eveniment nou, filmarea cu primele momente ale intervenţiei, despre care s-a crezut, iniţial, că aparţine unei alte persoane, care nu e militar.

„A fost vorba de un eveniment nou apărut de care noi nu am avut cunoştinţă şi suntem în această situaţie. Voi analiza personal. (...) Iniţial am crezut că acea filmare aparţine unui terţ care se afla întâmplător acolo. Dar, nu! Acea filmare aparţine unui funcţionar ISU care se afla în exercitarea serviciului şi a făcut acea înregistrare. Ei erau obligaţi să ne pună la dispoziţie. Toate părţile implicate sunt obligate să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele toate înregistrările tot ce au la dispoziţie cu privire la acest eveniment”, a mai spus Bogdan Licu.

Parchetul Militar a anunţat, săptămâna trecută, că a început cercetările in rem în dosarul Colectiv, după apariţia imaginilor care surprind primele momente ale intervenţiei. Se fac cercetări inclusiv pentru profanare de cadavre, după ce un militar sar fi adresat cuvinte injurioase cu privire la o persoană decedată.

Un filmuleţ de 20 de minute a fost publicat de jurnaliştii de la Libertatea, unde se observă modul haotic în care au acţionat echipajele.

Procurorii Parchetului General instrumentează un dosar deschis ca urmare a plângerii părinţilor victimelor şi supravietuitorilor tragediei, care au acuzat autorităţile de neglijenţă şi ucidere din culpă.

 

Taguri:
licu,
colectiv,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici