- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (05.03.2019, 13:03)
- Florin Zafiu
Procurorul general, de partea protestatarilor. Cum pledează Lazăr în CSM la dezbaterea proiectului de modificare a OUG 7
Procurorul general Augustin Lazăr a criticat, marţi, proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG pe legile justiţiei, precizând că ar fi a patra ordonanţă de schimbare "care ar amplifica şi mai mult incertitudinea reglementării legilor justiţiei" şi anunţând că va vota pentru un aviz negativ.
Urmărește
355 afișări
Lazăr pledează pentru aviz negativ pe proiectul de modificare a OUG 7: Ar amplifica incertitudinea
"Aviz negativ, evident. Ar fi a patra ordonanţă de urgenţă care ar amplifica şi mai mult incertitudinea reglementării legilor justiţiei. Asta, după ce, anul trecut, lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile justiţiei au dobândit un anume contur, acum vine Executivul, care printr-a patra OUG, vrea să ajusteze legile justiţiei. De ce deranjează pe magistraţi această chestiune?
Este foarte clar, îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistraţii sunt oameni care reflectează asupra legii, ei voi să ştie care le este statutul legal, cum ar trebui să acţioneze conform legii şi iată că ne aflăm acum la a patra ordonanţă de urgenţă care este expresia lipsei cooperării loiale cu autoritatea judecătorească. Din păcate, asta este situaţia", a declarat Augustin Lazăr, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută marţi proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea prevederilor OUG 7/2019, care a modificat legile justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace, care vor opri o nouă încercare a lui Putin de a cuceri Ucraina
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
-
Congresul social-democraţilor a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale / Ciolacu admite greşeala: Am avut încredere într-un partener care n-a respectat înţelegerile
Ordonanţa de urgenţă nr. 7, care modifică legile justiţiei, a fost criticată atât de secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul CSM, cât şi de asociaţiile de magistraţi, aceştia reproşând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condiţiile în care proiectul a fost trimis la CSM cu doar o zi înainte de adoptare. De asemenea, au fost şi proteste în ţară împotriva OUG 7, iar Opoziţia a solicitat abrogarea actului normativ şi a anunţat că va sesiza Comisia de la Veneţia.
În urma discuţiilor cu Guvernul, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a transmis că a primit OUG modificată de la Ministerul Justiţiei, urmând ca plenul să dea un aviz pe proiectul de act normativ.
Ordonanţa de modificare propune revenirea la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv ca procurorii de rang înalt să fie numiţi numai dintre procurori, nu şi dintre judecători aşa cum prevedea OUG 7. O altă schimbare asupra căreia se revine este cea referitoare la avizul consultativ dat în cazul procurorilor de rang înalt, care rămâne în atribuţia Secţiei de procurori din CSM, nu la plenul CSM, aşa cum era în ordonanţa iniţială de modificare a legilor justiţiei.
De asemenea, noul proiect de act normativ propune abrogarea articolului 57, alineat 7, indice 1, care interzicea delegarea în funcţii de vârf de la nivelul parchetelor, respectiv : "Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”. Prevederea a fost contestată dur de căte procurori, DNA transmiţând că două secţii din cadrul Direcţiei rămân, din această cauză, fără procurori-şefi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:52
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace / Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump
-
astăzi, 14:46