Video Procurorul general: Sorina va putea pleca din ţară când va avea paşaport. Sper ca familia adoptivă să aştepte/ Ce i-a cerut ministrului Muncii | VIDEO

Procurorul general Bogdan Licu a anunţat, luni, după discuţiile de la Secţia de anchetă, că paşaportul Sorinei a fost reţinut pentru că existau indicii că acesta a fost obţinut " prin mijloace nu tocmai legale", precizând însă că în momentul când fetiţa va avea paşaport, va putea pleca.

Urmărește
2247 afișări

"În momentul în care a fost solicitat paşaportul, au existat anumite indicii că ar fi fost obţinut prin mijloace nu tocmai legale. Mai multe nu pot să vă spun. În momentul de faţă, s-au lămurit mai multe dintre aceste aspecte şi, în perioada imediat următoare, o să aveţi o rezolvare la această chestiune. Este decizia procurorului (dacă-i dă sau nu paşaportul -n.r.). O să vedeţi că, în perioada imediat următoare, această problemă se va rezolva. Nu a fost pus nimeni sub învinuire sub acest aspect, dar la acel moment au existat date şi indicii cu privire la anumite nereguli care au fost în momentul eliberării paşaportului", a declarat Bogdan Licu, după discuţiile de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Întrebat care este baza legală a Secţiei de investigare a infracţinilor din justiţie pentru a reţine paşaportul fetiţei, procurorul general a replicat că în această cauză este cercetat un magistrat, respectiv procurorul Maria Piţurcă, cea care a luat-o cu forţa pe Sorina pentru a o duce la familia adoptivă.

Procurorul general a declarat că speră ca familia adoptivă nu va părăsi ţara cu fetiţa înainte de decizia de la Slatina.

"Fiind cercetat şi un magistrat, pe cale de consecinţă, toate aspectele investigate sunt de competenţa Secţiei. Atâta timp cât un magistrat este cercetat într-o cauză, competenţa aparţine acestei Secţii. Procedura de adopţie este finalizată, avem o sentinţă definitivă, iar prin respingerea cererii mele de revizuire a rămas definitivă. Fetiţa nu putea pleca cu această familie, până în acest moment, pentru că nu avea paşaport. În momentul în care va avea paşaport, fetiţa va putea pleca din ţară. Părerea mea este că părinţii adoptivi vor fi suficient de înţelepţi să nu plece din ţară cu fetiţa până în momentul în care nu se va soluţiona şi cererea de ordonanţă preşedinţială", a conchis Bogdan Licu.

Procurorul general a cerut ministrului Muncii să îi comunice dacă s-a analizat cazul adopţiei

Procurorul general interimar a solicitat ministrului Muncii să îi comunice dacă s-a efectuat o analiză în cazul adopţiei Sorinei. Acesta aşteaptă o analiză cu privire la întreaga procedură de adopţie din România deoarece crede că lucrurile sunt în neregulă şi procedura trebuie simplificată.

,,Vineri, am solicitat ministrului Muncii să îmi comunice dacă s-a făcut o analiză pe marginea acestui caz şi de către dânşii, pentru că nu am cunoştinţă de aşa ceva şi eu sper că plecând de la acest caz să se facă o analiză serioasă la nivelul Ministerului Muncii cu privire la întreaga procedură de adopţie a tuturor copiilor din această ţară, pentru că eu cred că sunt nişte lucruri în neregulă, nişte lucruri care ar trebui clarificate, proceduri care ar trebui simplificate, lucrurile să fie mai clare”, a declarat Bogdan Licu, la ieşirea de la Secţia pentru Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.

Procurorul general a precizat că interesul îndreptat asupra acestui caz nu are în vedere părinţii adoptivi. Totodată, Bogdan Licu a mai spus că Ministerul Public nu îşi poate asuma inactivitatea familiei Săcărin, în ceea ce priveşte posibilitatea ca statul român şi ministerul Public de a plăti părinţilor adoptivi salariile pe care nu le pot încasa, dacă instanţa hotărăşte ca fetiţa să mai rămână în ţară.

,,Ministerul Public nu îşi poate asuma o inactivitate în situaţii care sunt prezentate în media şi care prezintă potenţiale indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni. Data trecută, în 2016, când eram procuror general interimar, într-o dimineaţă, m-am sesizat din oficiu cu privire la cazul Hexipharma. La fel am fost întrebat dacă îşi asumă Ministerul Public o eventuală situaţie complicată. Ne-am asumat şi s-a finalizat dosarul cu trimiterea în judecată.

Mai bine cercetăm, ne lămurim, constatăm că nu este nimic penal, decât să aşteptăm să fim spectatori. În măsura în care ne sunt semnalate de către dumenavoastră (presă – n.r.) cazuri punctuale, reacţionăm. Nu putem să reacţionăm la cazul general, să verificăm noi, Ministerul Public, toate adopţiile din România, plecând de la prezumţia că sunt ilegalităţi. Atunci când se prezintă situaţii punctuale, rezultă date, indicii că ar fi ceva în neregulă, atunci ne sesizăm
” a mai declarat Bogdan Licu.

Judecătoria Slatina ar fi trebuit să decidă luni dacă Sorina, fetiţa din Baia de Aramă, poate părăsi ţara împreună cu familia de români stabiliţi în Statele Unite ale Americii, care a adoptat-o, însă decizia a fost amânată pentru data de 18 iulie, pentru îndeplinirea unor obligaţii stabilite în sarcina părţilor, fiind vorba de chestiuni organizatorice. Judecătoria Slatina este a cincea instanţă chemată să soluţioneze ordonanţa preşedinţială, după Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Tribunalul Mehedinţi, Curtea de Apel Craiova şi Tribunalul Olt. Procurorul general al Parchetului General, Bogdan Licu, a solicitat ordonanţă preşedinţială privind interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina.

Taguri:
bogdan licu,
sorina,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici