- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.01.2011, 12:37)
- Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procurorul George Bălan este noul vicepreşedinte al CSM
Procurorul George Bălan, de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, este noul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, el fiind ales, vineri, în şedinţa de constituire a noului CSM, cu 18 voturi "pentru", un vot fiind declarat nul.
Urmărește
176 afișări
Procurorul George Bălan este noul vicepreşedinte al CSM (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
George Bălan a susţinut în faţa membrilor CSM că este pentru o eventuală revenire a rolului Consiliului în numirea magistraţilor în funcţiile de vârf în sistemul judiciar.
În proiectul de management pe care l-a prezentat după ce şi-a anunţat candidatura la funcţia de vicepreşedinte al CSM, George Bălan a făcut referire la raţionalizarea resurselor umane din sistemul judiciar, la măsuri pentru combaterea corupţiei din sistem şi la întărirea capacităţii Inspecţiei Judiciare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Judecătorul Dan Lupaşcu l-a întrebat la ce se referă atunci când vorbeşte de politici eficiente de personal, având în vedere că această situaţie persistă de mai mult timp.
Bălan a precizat că în ideea de implementare a noilor Coduri judice este nevoie de raţionalizarea pesonalului, ţinând cont de principiile referitoare la volumul de activitate şi eficienţă.
Întrebat despre propunerile privind numirile în funcţiile de vârf în sistemul judiciar, Bălan a spus că se pronunţă pentru o eventuală revenire a rolului CSM în a-şi asuma această responsabilitate.
În urma votului, procurorul George Bălan a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al CSM, el fiind votat de 18 membri ai CSM.
Anterior, judecătorul Horaţius Dumbravă a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, cu 15 voturi "pentru" şi trei "împotrivă", un vot fiind declarat nul.
Preşedintele şi vicepreşedintele CSM sunt aleşi dintre membrii Consiliului, pentru un mandat un an, ce nu poate fi reînnnoit.
Noul vicepreşedinte al CSM, George Bălan, este absolvent al Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti şi a Consiliului Naţional de Apărare, din anul 2006 obţinând titlul de doctor în ordine publică şi siguranţă naţională.
În 2009 a fost delegat în funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, după ce în perioada 2002 - 2009 a fost procuror general al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, iar în perioada 2000 - 2002 procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme.
Din 1990 şi până în 2000, George Bălan a ocupat funcţiile de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ilfov (1990 - 1994), prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului Judecătoriei Ilfov (1994), procuror la Parchetul Tribunalului Bucureşti (1994-1996), prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 (1996-1999), procuror şef serviciu de supraveghere a cercetărilor penale din Parchetul Curţii Supremă de Justiţie (1999), procuror şef adjunct al Secţiei anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Curţii Supreme de Justiţie şi preşedinte al Comisiei de disciplină din Ministerul Public (1999 - 2000).
Procurorul George Bălan a publicat 17 articole şi lucrări de specialitate, precum şi două cărţi - "Ministerul Public şi politica penală de apărare a securităţii naţionale" şi "Managementul Ministerului Public: aspecte teoretice şi practice".
În iunie 2002 a primit distincţia "Meritul Judiciar Clasa a IV-a" pentru rezultatele obţinute în activitate şi respectarea îndatoririlor prevăzute de lege, acordată de preşedintele României.
Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii s-au reunit, vineri, în şedinţa de constituire, convocată şi prezidată de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.
La şedinţa de constituire a forului participă cei 11 magistraţi aleşi ai CSM, respectiv judecătorii Lidia Bărbulescu, Mircea Bucurel Aron, din partea instanţei supreme, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, din partea curţilor de apel, Adrian Toni Neacşu, din partea tribunalelor, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ, din partea judecătoriilor, şi procurorii George Bălan, din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel, Oana Schmidt Haineală, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, şi Dan Nicolae Chiujdea, din partea parchetelor de pe lângă judecătorii.
De asemenea, la şedinţă participă cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, Victor Alistar şi Corina Dumitrescu, cei trei membri aleşi în Consiliu în anul 2006 pentru un mandat de şase ani, precum şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorul general al României, Codruţa Kovesi, membri de drept ai CSM.
Şedinţa de constituire a noului CSM are loc vineri, la data la care a fost convocată de către preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deşi preşedintele Traian Băsescu a sugerat, miercuri, amânarea acesteia pe 20 ianuarie, după pronunţarea Curţii Constituţionale în cazul contestaţiei privind validarea listei cu noii membri ai Consiliului.
Şi Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, a cerut amânarea şedinţei de constituire a noului CSM, pe motiv că legalitatea validării de către Senat a listei membrilor aleşi şi numiţi ai Consiliului este contestată la Curtea Constituţională iar această sesizare va fi luată în discuţie în 19 ianuarie.
Curtea Constituţională ia în discuţie, în 19 ianuarie, sesizarea a 30 de deputaţi PDL privind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului de validare a listei celor 11 noi mambri în CSM.
Concret, PDL a susţinut faptul că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi pentru un mandat de şase ani în urma aleşilor în 2004 (în condiţiile legii de atunci) şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un alt mandat
Tot în 19 ianuarie va fi judecată şi sesizarea privind neconsttiuţionalitatea Hotărârii Senatului de validare a lui Victor Alistar şi a Corinei Dumitrescu ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM.
Potrivit Legii 317/2004, în termen de 15 zile de la publicarea hotărârilor privind validarea şi alegerea membrilor (din partea societăţii civile-n.r.) Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie convoacă membrii Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa de constituire.
În 23 decembrie, în Monitorul Oficial a fost publicată hotărârea Senatului de validare a noilor membri ai CSM.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:10
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale