Procurorul Maximilian Bălăşescu şi cei doi complici ai acestuia au fost trimişi în judecată

Procurorul Maximilian Bălăşescu, acuzat de luare de mită, şi cei doi complici ai acestuia, Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, au fost trimişi în judecată, vineri, de procurorii anticorupţie.

Urmărește
464 afișări
Imaginea articolului Procurorul Maximilian Bălăşescu şi cei doi complici ai acestuia au fost trimişi în judecată

Maximilian Bălăşescu (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Maximilian Ioan Bălăşescu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, pe care îl acuză de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Alături de Bălăşescu vor fi judecaţi Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, acuzaţi de complicitate la luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, se arată într-un comunicat de vineri al DNA.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Bălăşescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, "un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian să stabilească cu denunţătorul suma exactă".

Denunţătorul era cercetat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în instrumentarea procurorului Bălăşescu.

Ene şi Simirianu i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, lui Bălăşescu îi reveneau 50.000 de euro.

"Banii au fost pretinşi pentru ca inculpatul Bălăşescu Maximilian Ion să dispună ridicarea măsurilor asigurătorii luate faţă de denunţător, pentru a disjunge cauza cu privire la acesta şi să formeze un dosar separat, în care, ulterior, să adopte soluţia de scoatere de sub urmărire penală", notează procurorii anticorupţie.

În 31 ianuarie, Cristian Marian Ene a fost prins în flagrant delict în timp ce primea de la denunţător, în numele lui Bălăşescu, sumele de 90.000 de lei şi 80.000 de euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranşă a sumei totale pretinse.

În 1 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a lui Maximilian Bălăşescu.

În aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Maximilian Bălăşescu, precum şi a lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu.

La instrumentare acestui dosar procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Instanţa supremă a respins, miercuri, o cerere a procurorului Maximilian Bălăşescu de eliberare condiţionată sub control judiciar.

Avocaţii au spus că procurorul Maximilian Bălăşescu nu mai poate influenţa la acest moment ancheta, în condiţiile în care toate probele au fost securizate şi administrate de către procurori şi au cerut judecarea acestuia în stare de libertate.

În replică, procurorul de şedinţă a arătat că faptele de care este acuzat Maximilian Bălăşescu sunt grave, privite prin prisma calităţii sale de magistrat, astfel că se impune menţinerea măsurii arestării preventive a acestuia.

În ultimul cuvânt, Maximilian Bălăşescu le-a arătat judecătorilor că a muncit "enorm de mult" la dosarul vrăjitoarelor, crezând că acest caz îl "va readuce în viaţa juridică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici