Procurorul Păun: Nu comentez afirmaţiile unei inculpate. S-au dat două decizii de condamnare
Procurorul Irinel Păun, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a spus că nu comentează afirmaţiile Ioanei Maria Vlas, "o inculpată", care a primit două condamnări din partea instanţei supreme, iar dacă judecătorii ar fi apreciat altfel, s-ar fi reflectat în hotărârile lor.
Procurorul Păun: Nu comentez afirmaţiile unei inculpate. S-au dat două decizii de condamnare (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Nu comentez afirmaţiile unei inculpate. În eventualitatea că ar avea prin absurd dreptate, ar fi solicitat extinderea acţiunilor penale şi nu uitaţi că a ajuns până la nivelul de sus şi a primit două condamnări", a răspuns procurorul Irinel Păun, întrebat despre cum comentează susţinerile Ioanei Maria Vlas despre faptul că omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost "albit" de către anchetator.
Procurorul Păun a precizat că, dacă judecătorii ar fi apreciat altfel, s-ar fi dat alte decizii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
"Este singurul comentariu pe care îl fac", a adăugat Irinel Păun.
Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, a susţinut, la ieşirea din închisoare, că procurorul Irinel Păun "l-a albit" pe Sorin Ovidiu Vîntu, criticând totodată şi faptul că presa l-a transformat pe omul de afaceri într-o "mare victimă".
Vlas a fost eliberată condiţionat, miercuri seară, din Penitenciarul Târgşor de lângă Ploieşti, după ce instanţa a constatat că a executat fracţia suficientă din pedeapsa de zece ani de închisoare la care a fost condamnată.
Ea a afirmat din nou că omul de afaceri este principalul vinovat pentru prăbuşirea FNI-FNA, spunând că nu crede în redeschiderea cazului.
"Vîntu n-a fost nici măcar inculpat, cum poate să fie condamnat şi obligat să plătească, iar oamenii să-şi primească banii, dacă el este curat ca lacrima?", s-a întrebat Vlas.
Ea a continuat arătând că omul de afaceri a fost "albit" de un procuror. La insistenţele jurnaliştilor, aceasta l-a nominalizat pe procurorul Irinel Păun care, în opinia ei, ar fi cel care "l-a albit" pe Vîntu.
Procurorul Irinel Păun a fost unui dintre anchetatorii cazului privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în două dosare în care era vizat Sorin Ovidiu Vântu anchetatorul dând soluţii de scoatere de sub urmărire penală a acestuia, confirmate de şeful ierarhic superior, susţineau surse judiciare.
Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, a fost condamnată în cazul păgubirii a peste 300.000 de persoane care şi-au depus bani la Fondul Naţional de Investiţii. Tribunalul Capitalei, şi apoi Curtea de Apel Bucureşti au decis condamnarea ei la 13 ani de detenţie, însă instanţa supremă a apreciat că Vlas a fost sinceră şi i-a aplicat o pedeapsă de zece ani de detenţie.
Într-un alt dosar, Ioana Maria Vlas a fost condamnată la opt ani de detenţie, ea fiind acuzată de înşelăciune pentru că, în calitate de preşedinte al SC SOV Invest, în perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 şi 1 martie-20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus şi menţinut în eroare 13.200 de investitori la Fondul Naţional de Acumulare (FNA), cărora le-ar fi produs o pagubă de peste 2,5 milioane de lei, calculată la nivelul anului 2000.
FNA a fost lansat, în 11 ianuarie 1999, de societatea financiară SOV Invest (administratorul Fondului Naţional de Invetiţii) şi şi-a întrerupt activitatea în luna mai 2000, în urma prăbuşirii FNI.
În 20 aprilie 2010, instanţa Tribunalului Prahova a contopit cele două pedepse primite de Vlas în dosarele FNI şi FNA, de zece, respectiv, opt ani de detenţie. În urma admiterii acestei cereri, Ioana Maria Vlas a fost condamnată la pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de zece ani de detenţie, din care s-au scăzut perioadele de arest preventiv şi de detenţie care au fost deja efectuate, între 28 martie 2003 şi 7 aprilie 2008, precum şi perioada de detenţie, care a început la data de 4 iunie 2009 până în 20 octombrie 2010.
Concret, Vlas a părăsit arestul după ce a executat şase ani şi patru luni de detenţie, în urma admiterii unei cereri de liberare condiţionată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO