Procurorul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani va fi cercetat sub control judiciar

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stăncescu, suspectată de şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu, va fi eliberată din arest, după ce ICCJ a dispus, joi, ca aceasta să fie cecetată sub control judiciar.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Procurorul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani va fi cercetat sub control judiciar

Procurorul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani va fi cercetat sub control judiciar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, joi, contestaţia la prelungirea arestului preventiv, formulată de către Raluca Stăncescu şi Cătălin Stavără, şi a înlocuit măsura cu cea a controlului judiciar pentru 60 de zile. Decizia este definitivă.

„Dispune înlocuirea măsurii arestului preventiv dispusă faţă de inculpaţii Stavără Cătălin şi Stăncescu Raluca cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 24 august 2017. (...) Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor Stăncescu Raluca şi Stavără Cătălin (...) dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză”, se arată în pronunţarea instanţei supreme.

Raluca Stăncescu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, şi Cătălin Stavără au fost arestaţi preventiv la finalul lunii iulie, printr-o decizie a Curţii de Apel Suceava. Stăncescu este suspectată de şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu.

Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2015, Raluca Stăncescu, împreună cu Cătălin Stavără, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa - prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, „a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane”.

Concret, Stăncescu şi Stavără au încercat să determine o persoană să întreprindă demersurile în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), din Botoşani, în favoarea unei rude a inculpatului Stavără.

„Prin constrângerea psihică exercitată, inculpaţii Stăncescu Raluca şi Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situaţia exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări faţă de persoana sa şi a membrilor familiei sale, vizând săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Totodată, anchetatorii au mai arătat că în perioada 30 octombrie 2015 – 4 februarie 2016, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani l-a determinat în mod direct pe agentul de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, Constantin Batcă, să tergiverseze cercetările pe care le efectua faţă de Cătălin Stavără, pentru săvârşirea unei infracţiuni de lovire sau alte violenţe.

„În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, la data de 4 februarie 2016, inculpata Stăncescu Raluca l-a determinat pe inculpatul Batcă Constantin, să-i pună la dispoziţie, fără drept, un suport optic ce conţinea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în acelaşi dosar penal menţionat mai sus) în vederea favorizării inculpatului Stavără Cătălin, lucru pe care agentul de poliţie l-a şi făcut în cursul aceleiaşi luni. În aceeaşi calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, inculpatului Stavără Cătălin date nedestinate publicităţii, cu caracter confidenţial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal”, potrivit comunicatului DNA.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, în cazul agentului de poliţie Constantin Batcă, din cadrul Poliţiei municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale. Acesta este acuzat de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată, compromiterea intereselor justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici