- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.08.2012, 17:01)
- Elvira Gheorghita , Valentin Anghel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Producătorii de medicamente nu sunt de acord cu noua taxă clawback: Guvernul continuă să ignore propunerile producătorilor
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice respinge noua taxă clawback, aprobată joi, şi afirmă că Guvernul "continuă să ignore propunerile producătorilor şi revine la formula anterioară - inechitabilă, imprevizibilă şi aspru criticată, inclusiv de către FMI".
Urmărește
572 afișări
Producătorii de medicamente nu sunt de acord cu noua taxă clawback: Guvernul continuă să ignore propunerile producătorilor (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) afirmă, într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX, că în acest context, sute de medicamente cu preţ accesibil, utilizate de 70 la sută din pacienţii români, riscă să dispară de pe piaţă. De aceea, APMGR cere scoaterea de sub incidenţa taxei clawback a medicamentelor sub 30 de lei la preţ de producător.
"Noua formulă de taxă clawback adoptată de Guvern reprezintă în continuare o povară fiscală prea mare şi inechitabilă pentru sectorul de medicamente generice. După mai multe luni de discuţii cu reprezentanţii industriei farmaceutice, Guvernul României a decis să modifice mecanismul de aplicare al taxei clawback într-o variantă care păstrează deficienţele majore ale mecanismelor anterioare", se arată comunicatul APMGR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Potrivit asociaţiei, chiar dacă guvernul a eliminat din formula de calcul cuantumul TVA, producătorii de medicamente vor fi în continuare obligaţi să plătească o taxă pentru veniturile întregului lanţ de distribuţie (care include adaosurile practicate de distribuitori şi farmacii). Apoi, spun producătorii, suma de referinţă în baza căreia se aplică formula nu reprezintă consumul real de medicamente din anul anterior. Prin noua formulă, se revine la formula de calcul din OUG 77/2011, care a fost amplu criticată, inclusiv de către FMI, din cauza caracterului său inechitabil (taxa se aplică similar tuturor producătorilor, indiferent de creşterea vânzărilor de medicamente înregistrată de fiecare companie) şi imprevizibil (procentul este calculat în mod netransparent pe baza datelor eronate furnizate de CNAS, iar companiile nu pot anticipa în niciun fel cuantumul acestuia), se mai precizează în comunicatul APMGR.
"Noua variantă de taxă clawback ignoră propunerile transmise de producătorii de medicamente generice, iar reducerea accesului populaţiei la medicamente cu preţ accesibil şi distrugerea industriei farmaceutice locale este inevitabilă. Guvernul continuă să nu îşi respecte angajamentele asumate prin programul de guvernare de sprijinire a industriei de medicamente generice, ci dimpotrivă dezavantajează din nou acest sector, prin noua formă a taxei clawback. Noua ordonanţă aduce retroactiv o obligaţie nouă de plată, fiind instituite penalităţi pentru neplata taxei în 2009, in condiţiile în care conform Normelor de aplicare ale legii nr. 95/2006 (prima versiune a taxei clawback), plata contribuţiei clawback se aplică începând din 2010", a declarat directorul executiv al APMGR, Laurenţiu Mihai, citat în comunicat.
Potrivit APMGR, producătorii de medicamente cu preţ accesibil resimt mult mai puternic impactul negativ al taxei clawback, în condiţiile în care aceasta include şi marjele distribuitorilor şi farmaciilor. Din cauza mecanismului de stabilire a preţului la medicamente în România, susţin producătorii, aceste marje au o pondere semnificativ mai mare în cazul medicamentelor generice comparativ cu cele inovatoare. "Întrucât marjele practicate în acest moment reprezintă însumat 38% din preţul de raft al medicamentelor generice, producătorii plătesc în mod injust sume mult mai mari sub forma taxei clawback. Genericele reprezinta, în volum, două treimi din tratamentele utilizate în prezent de pacienţii din România, dar cheltuielile corespunzatoare acestor tratamente reprezintă sub 30% din volumul total anual de medicamente compensate şi gratuite", mai spun cei de la APMGR.
Şi asociaţiile pacienţilor atrag atenţia că taxa clawback a limitat deja accesul românilor la tratament şi cer Guvernului să ia rapid măsuri.
"Taxa clawback a creat deja multe probleme pentru pacienţii din România, în condiţiile în care mai multe medicamente au dispărut de pe piaţă. Considerăm că taxa clawback este aplicată în mod inechitabil, ajungând să pedepsească în final tot pacientul, prin delistarea medicamentelor ieftine şi limitarea accesului la tratament. Guvernul ar trebui să ia măsuri rapide, pentru că, în România, tot mai multe persoane mor din lipsa medicamentelor, pe care nu îşi mai permit să le cumpere", a declarat preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia.
Guvernul a aprobat o nouă formulă de calcul a taxei clawback, redusă cu aproximativ 10% şi aplicată începând cu 1 octombrie, precum şi un mecanism de regularizare a arieratelor în vederea asigurării eficiente a medicamentelor în spitale, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.
Noua formulă de calcul este prevăzută într-o orodnanţă aprobată joi de Guvern.
"Se reglementează modul de funcţionare, modul de stabilire, modul de plată, regularizările - pentru că sunt sume neplătite de prin anii 2009-2010 - şi aducerea la zi a acestor decontări dintre agenţii economici care comercializează, comercianţii de medicamente, spitale, farmacii, Casa de Sănătate ş.a.m.d., ceea ce va permite fluidizarea aprovizionării cu medicamente a unităţilor sanitare, pe de o parte, pe de altă parte, efectuarea de decontări în mod ritmic către agenţii economici furnizori de medicamente, producători sau comercianţi şi, de asemenea, reducerea arieratelor, reducerea plăţilor restante ale statului către aceşti furnizori de medicamente", a spus Georgescu.
Ministrul Finanţelor a apreciat că noua formulă de calcul a taxei va reduce cuantumul acesteia de la aproximativ 30% la 20%.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe