Producătorii vinurilor Cahor au reclamat folosirea frauduloasă a numelui la Vinexpo Bordeaux

Un vin roşu din Republica Moldova, numit Cahor, a fost descoperit în timpul prestigiosului salon Vinexpo din Bordeaux, însă producătorii au reclamat imediat folosirea frauduloasă a numelui şi a alertat Institutul Naţional al Originii şi Calităţii (INAO), informează, joi, Le Parisien.

Urmărește
79 afișări

Sticla purta aceeaşi inscripţie în franceză "vin special pentru desert", preşedintele Sindicatului apărării vinurilor Cahor, Maurin Berenger, subliniind că pe o sticlă de vin folosirea unui nume protejat este "ilegală".

"Acesta este lotul cotidian al tuturor denumirilor care funcţionează, suntem indignaţi, dar trebuie să fim pragmatici", spune preşedintele Uniunii de apărare a vinurilor de Cahor, care aşteaptă un semn de INAO pentru a depune o plângere.

INAO a confirmat deja lui Berenger că acest vin nu poate fi comercializat în UE, sub sancţiunea urmăririi penale, nici în ţări care au acorduri cu INAO, precum statele Unite ale Americii.

Berenger a precizat însă că discuţiile cu ţările din Est sunt dificile.

Producătorii au început procedura împotriva "folosirii abuzive a denumirii Cahor" şi în Ucraina, unde este produs un vin roşu denumit "Kagor". Sub această denumire, Cahor a fost vândut în Rusia în secolul al XVIII-lea şi XIX-lea.

În fiecare an, între 170.000 şi 200.000 de hectolitri de Cahor, soi de vin Malbec, sunt produse. Exporturile reprezintă 15 la sută din cantitate, în special în Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi China. Ţările din Europa de Est sunt pieţele emergente, în care sunt vândute numai cantităţi mici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici