Produse "ca în vest". În ce stadiu se află studiul Ministerului Agriculturii care compară alimentele comercializate pe piaţa românească. Ţările de unde au fost "prelevate" probe

O echipă din România s-a deplasat în Belgia, Olanda şi Germania, pentru a preleva produse alimentare din magazinele Lidl, Kaufland şi Delhaize (Mega Image) în vederea realizării studiului comparativ al produselor alimentare susceptibile de dublu standard, a anunţat, luni, Ministerul Agriculturii.

Urmărește
1069 afișări
Imaginea articolului Produse "ca în vest". În ce stadiu se află studiul Ministerului Agriculturii care compară alimentele comercializate pe piaţa românească. Ţările de unde au fost "prelevate" probe

Produse "ca în vest". În ce stadiu se află studiul Ministerului Agriculturii care compară alimentele comercializate pe piaţa românească. Ţările de unde au fost "prelevate" probe

În Germania, Olanda şi Belgia au fost identificate şi prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peşte, ciocolată). Acelaşi număr de probe a fost prelevat şi din România.

Deplasarea specialiştilor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a încheiat în seara zilei de 26 iunie, când probele recoltate din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia) au fost predate către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, ce aparţine ANSVSA.

După revenirea în ţară, în perioada 28-29 iunie 2017, aceeaşi echipă a efectuat acţiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda şi Germania, comercializate pe piaţa din România.

„După finalizarea analizelor de laborator şi emiterea buletinelor de analiză se va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunoştinţa opiniei publice”, precizează MADR.

În România, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit, la finalul lunii februarie 2017, un grup de lucru format din reprezentanţi ai instituţiilor menţionate.

Grupul a realizat, într-o primă etapă, analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peşte, miere albine, legume şi fructe), având ca termen de comparaţie informaţiile declarate pe etichetă de către producători sau distribuitori.

Pe perioada deplasării au avut loc întâlniri cu oficiali ai ambasadelor din ţările mai sus menţionate şi cu experţi sau reprezentanţi ai autorităţilor de control din Belgia. Delegaţia României a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcţie de prezenţa lor în statele mai sus menţionate şi în România, precum şi de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din ţările vizate: Lidl – Germania şi Olanda; Kaufland – Germania; Belgia – Delhaize (Mega Image –România).

„Produsele recoltate au fost selectate conform competenţelor de către reprezentanţii ANPC şi ANSVSA, ţinând cont de ingredientele şi declaraţiile nutriţionale ale acestora şi, mai ales, ţinând cont ca aceleaşi produse din ţările vizate să aibă acelaşi producător cu cele comercializate în România”, se arată în comunicat.

Din partea oficialilor Belgiei au participat Eric Sonnet (Director Directia A - Direcţia Generală Inspectoratul Economic), Christiaan De Schacht (Inspector - Direcţia Generală Inspectoratul Economic) şi Ruben Verstraete (Inspector - Direcţia Generală Inspectoratul Economic).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici