Produsele din plastic de unică folosinţă: mărul discordiei între Tánczos Barna şi omologii de la Economie şi Sănătate

  • Ministrul Mediului aruncă săgeţi către omologii de la Economie şi Sănătate
  • Până pe 3 iulie 2021, statele membre trebuiau să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosinţă nu mai sunt introduse pe piaţa UE.
  • Barna Tánczos a găsit vinovaţii pentru întârzierea transpunerii directivei europene
Urmărește
459 afișări
Imaginea articolului Produsele din plastic de unică folosinţă: mărul discordiei între Tánczos Barna şi omologii de la Economie şi Sănătate
Lucrurile s-au înfierbântat nu doar afară, ci şi între guvenanţii de la Bucureşti. În conformitate cu normele UE din 2019 privind produsele din plastic de unică folosinţă, până la data de 3 iulie a acestui an statele membre trebuiau să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosinţă nu mai sunt introduse pe piaţa UE.
 
Un comunicat al Executivului comunitar preciza că aceste norme vizează reducerea deşeurilor marine provenite de la produsele din plastic de unică folosinţă şi de la echipamentele de pescuit, precum şi promovarea tranziţiei către o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile.
 
Ministrul Mediului, Barna Tanczos spune că nu a primit sprijin nici de la Ministerul Sănătăţii şi nici de la cel al economiei. Chiar şi aşa, spune ministrul, noi suntem obligaţi să implementăm directiva Uniunii Europene. 

Ce scop are directiva europeană?

Oficialii europeni spun că noile norme legate de produsele din plastic au ca scop reducerea deşeurilor marine provenite de la produsele de unică folosinţă şi de la echipamentele de pescuit. În plus, ar fi vorba şi despre promovarea tranziţiei către o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile.
 
Poate că unii îşi amintesc de observaţia comediantului George Carling, care se întreba dacă natura a creat omul doar pentru că avea nevoie de plastic... pentru că tot restul poate să producă şi singură. 
 
Andrei Coşuleanu, de la asociaţia Act for tomorrow spunea la Ştiu, pe Aleph News, că teoretic noi doar întârziem momentul în care paharele de plastic sau beţişoarele de urechi vor ajunge istorie. Cu toate că ştiam de acest termen de doi ani. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici