Pe 14 ianuarie experţii OMS anunţau pe site ul lor oficial că nu există dovezi clare că virusul SARS cov 2 se transmite de la om la om, vorbind despre cercetări preliminare făcute în China. Cum au evoluat ulterior lucrurile ştii.
Hai mai aproape de prezent. La începutul lui iunie, un expert OMS te anunţa că pacienţii cu coronavirus care sunt asimptomatici transmit foarte rar boala, pentru ca ulterior să revină asupra acestei declaraţii şi să-ţi spună că, de fapt, a fost o neînţelegere şi că asimptomaticii pot transmite virusul.
Sursa confuziei este chiar Maria Van Kerkhove, şefa OMS pentru bolile infecţioase, care a explicat că declaraţia sa iniţială se bazează pe două sau trei studii.
În contextual în care, de-a lungul pandemiei, OMS a avut mai multe ezitări, te întrebi poate de unde să-ţi iei informaţii corecte?
OMS trebuie să se regăsească pe lista ta de surse de încredere, îţi spune Profesorul Rafila. De pe site-ul OMS îţi poţi face o actualizare a informaţiilor. Nu ar trebui să le compari cu ce au declarat în trecut experţii Organizaţiei, tocmai pentru că studiile se fac şi se actualizează permanent. Prof. Rafilaspune că tu poţi folosi şi alte două surse bune de informaţii: site-ul ECDC, al Centrului European de Control al Bolilor, dar şi site-ul CDC, al Centrului de Control al Bolilor din SUA.
Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Noi nu am cunoscut de la început toate caracteristicile acestei infecţii, toate caracteristicile legate de virus, cum putem să prevenim mai bine infecţia, dacă masca este utilă sau este mai puţin utilă. Persoane care vin şi pun în antiteză informaţii din luna ianuarie sau februarie cu alte informaţii din iunie sau iulie cred că nu vor să obţină altceva decât o decredibilizare a OMS mai degrabă decât o studiere exactă a modului în care a evoluat comunicarea.Sperăm în transparenţa alcătuirii echipei care va audita OMS pentru a vedea dacă a răspuns conform statutului pe care îl are.