- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profesiile de asistent medical şi moaşă, armonizate cu reglementările UE în domeniu
Ministerul Sănătăţii propune ca profesiile de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali România, să fie reglementate conform prevederilor din Uniunea Europeană.
Profesiile de asistent medical şi moaşă, armonizate cu reglementările UE în domeniu
Potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă al MS, titlurile oficiale de calificare în profesia de asistent medical generalist, în profesia de moaşă şi în profesia de asistent medical obţinute în afara României, a statelor membre ale Uniunii Europene, a statelor aparţinând Spaţiului Economic European sau în afara Confederaţiei Elveţiene se echivalează de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în condiţiile legii.
În prezent, reglementările existente cu privire la exercitarea profesiilor de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical nu sunt integral armonizate cu reglementările UE în domeniu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Proiectul MS, urmăreşte introducerea titlului profesional de asistent medical generalist, şi respectiv a titlului profesional de moaşă, individualizând astfel cele două profesii.
Totodată, proiectul are ca scop definirea domeniului de activitate conform criteriilor europene, listarea titlurilor oficiale de calificare în baza cărora se exercită cele două profesii, documentul stipulând caracterul liberal al acestora prin asumarea responsabilităţii actului profesional îndeplinit, ca şi posibilitatea de exerciţiu în regim salarial sau independent.
Acest proiect de lege completează măsurile adoptate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării cu privire la armonizarea curriculei de pregătire în aceste profesii.
- Profesia de moaşă presupune asigurarea unei bune informări şi consilierea în materie de planificare familială, diagnosticarea sarcinii, apoi supravegherea sarcinii normale, efectuarea examinărilor necesare pentru supravegherea evoluţiei sarcinii normale, prescrierea sau consilierea privind examinările necesare celei mai timpurii diagnosticări posibile a sarcinilor cu riscuri, stabilirea unui program de pregătire a viitorilor părinţi şi consilierea lor în materie de igienă şi alimentaţie, asigurarea pregătirii complete pentru naştere, îngrijirea şi asistarea mamei în timpul travaliului şi monitorizarea stării fetusului in utero prin mijloace clinice şi tehnice adecvate, cât şi asistarea naşterii normale inclusiv, la nevoie, efectuarea epiziotomiei şi în cazuri de urgenţă practicarea naşterii în prezentaţie pelviană.
De asemenea, moaşa este cea care trebuie să poată recunoaşte, la mamă sau la copil, acele semne care ar putea prevesti o anomalie care necesită intervenţia unui medic şi, după caz, asistarea acestuia.
În plus, moaşa va lua măsurile de urgenţă care se impun în absenţa medicului, ea examinând şi îngrijind nou-născutul, putând face şi resuscitarea, dacă este cazul.
Proiectul mai prevede că moaşa se ocupă de îngrijirea mamei, monitorizarea progreselor mamei în perioada postnatală şi acordarea tuturor sfaturilor utile privind creşterea nou-născutului în cele mai bune condiţii, acordarea îngrijirilor prescrise de medic, elaborarea rapoartelor scrise necesare în plus, moaşele licenţiate vor desfăşura activităţi de educaţie în cazul celor în instituţii de învăţământ pentru pregătirea viitoarelor moaşe, activităţi de cercetare şi în cadrul programelor de educaţie continuă.
- Activităţile exercitate cu titlul profesional de asistent medical generalist vizează stabilirea nevoilor de îngrijiri generale de sănătate şi furnizarea serviciilor de îngrijiri generale de sănătate, de natură preventivă, curativă şi de recuperare sub autoritatea Ministerului Sănătăţii conform normelor elaborate de către Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
- Asistentul medical se ocupă de administrarea tratamentului, conform prescripţiilor medicului, protejarea şi ameliorarea sănătăţii, elaborarea de programe şi desfăşurarea de activităţi de educaţie pentru sănătate, facilitarea acţiunilor pentru protejarea sănătăţii în grupuri considerate cu risc, desfăşurarea opţională a activităţilor de cercetare în domeniul îngrijirilor generale de sănătate de către asistenţii medicali generalişti licenţiaţi, participarea la protejarea mediului ambiant, întocmirea de rapoarte scrise referitoare la activitatea specifică desfăşurată, organizarea şi furnizarea de servicii de îngrijiri de sănătate comunitară, participarea asistenţilor medicali generalişti abilitaţi ca formatori, la pregătirea teoretică şi practică a asistenţilor medicali generalişti în cadrul programelor de educaţie continuă, pregătirea personalului sanitar auxiliar, cât şi participarea asistenţilor medicali generalişti licenţiaţi la activităţi de educaţie în instituţii de învăţământ pentru pregătirea viitorilor asistenţi medicali.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36