Profesor american: Temerile privind corupţia şi lipsa transparenţei încetinesc dezvoltarea României

Temerile externe privind corupţia, mita şi lipsa transparenţei încetinesc dezvoltarea economică şi socială a României, a declarat, vineri, profesorul american Walter Russell Mead, în cadrul unei mese rotunde la Ambasada SUA.

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului Profesor american: Temerile privind corupţia şi lipsa transparenţei încetinesc dezvoltarea României

Profesor american: Temerile privind corupţia şi lipsa transparenţei încetinesc dezvoltarea României (Imagine: Shutterstock)

România ar trebui să ajungă la nivelul Poloniei, care "şi-a asigurat un rol central în discuţiile despre viitorul Europei", este de părere profesorul Mead.

Aflat în România pentru a doua oară, Walter Russell Mead a fost invitat al mesei rotunde "Locul României pe scena geopolitică mondială", organizată vineri de Ambasada SUA.

Aceasta consideră că, deşi este membră a UE, România nu a realizat toate cerinţele ce derivă din această apartenenţă, "parţial şi ca urmare a unor schimbări interne şi reforme care trebuie încheiate".

Întrebat la cel fel de reforme se referă, Walter Russell Mead a precizat că România este percepută ca o ţară unde oamenii de afaceri trebuie să dea bani pentru a putea investi.

"Temerile privind corupţia, mita şi lipsa de transparenţă încetinesc dezvoltarea economică şi socială a României. Şi fac România un loc dificil pentru investiţiile străine (...) Înainte de a veni aici, i-am auzit pe mulţi spunând că există încă unele probleme în ceea ce priveşte transparenţa. Şi la investitorii străini, chiar şi cei din New York, auzi astfel de lucruri", a spus profesorul.

"Percepţia că trebuie să plăteşti mită pentru a face afaceri este una foarte periculoasă pentru România şi este foarte larg răspândită", a mai precizat acesta.

Totodată, Walter Russell Mead a subliniat şi importanţa unui sistem juridic transparent, care să lucreze eficient.

"Nu că alte ţări nu ar fi deloc corupte. Corupţia e o problemă constantă în toate societăţile, democratice sau nedemocratice", dar este nevoie de "instanţe care lucrează eficient, de un sistem legal transparent".

Precizând că nu ştie care este situaţia din România, Walter Russell Mead a povestit că a locuit la un moment dat în New Orleans (Louisiana), unde nu era doar corupţie la nivel politic, ci era "un fel de corupţie a mediului de afaceri".

"Un grup mic de oameni conducea oraşul şi statul şi dorea să păstreze controlul pentru sine. Nu vroia multe investiţii şi oameni de afaceri din afara New Orleans şi a statului Louisiana, deoarece, chiar dacă economia ar fi crescut, le-ar fi redus lor controlul. Poate că există această concepţie şi la unele persoane de aici, care vor să aibă control complet asupra unei plăcinte mici, decât să crească plăcinta, dar ei să piardă abilitatea de a controla tot ce se întâmplă", a explicat profesorul.

Pe de altă parte, aceasta consideră că România "va continua să surprindă lumea cu rapiditatea cu care se dezvoltă".

Susţinător al preşedintelui Barack Obama, Walter Russel Mead este profesor de Relaţii Internaţionale la Bard College din statul New York, şi editor al revistei The American Interest.

În perioada 1997-2010, a fost membru în Consiliul pentru Relaţii Externe al SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici