- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profesorii din Suceava continuă greva şi protestele în stradă
Vicepreşedintele Sindicatului Judeţean Învăţământ "Spiru Haret" Suceava, Dumitru Irimia, a declarat, marţi, după finalizarea unui miting al cadrelor didactice din liceele din municipiul Suceava, că majoritatea protestatarilor vor continuarea protestului până la soluţionarea problemei salarizării.
Irimia a spus că liderii sindicali vor merge în şcoli şi licee pentru a se consulta cu membrii de sindicat dacă fac grevă, dar că majoritatea protestatarilor s-au pronunţat pentru grevă întrucât profesorii sunt nemulţumiţi că problema salarizării nu a fost încă soluţionată.
"Colegii refuză să intre la oră până ce nu-şi văd banii pe card", a spus Irimia, arătând că profesorilor li s-a promis că vor primi banii, însă s-a întârziat cu colectarea banilor de la şcolile care aveau surplus la fondul de salarii pentru primul semestru.
Vicepreşedintele Sindicatului Judeţean Învăţământ "Spiru Haret" Suceava a arătat că o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, care le-a transmis că acţiunea de colectare a banilor de la şcolile care au avut un surplus la fondul de salarii pentru semestrul întâi s-a încheiat. Astfel, începând de miercuri în unităţile de învăţământ unde nu s-au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile se vor plăti integral salariile conform Ordonanţei 41, iar în celelalte şcoli va fi achitat un avans din salariile conform Legii 221 şi a hotărârilor judecătoreşti, urmând ca diferenţa de bani să fie achitată în 4 aprilie.
Irimia a spus că profesorii din liceele sucevene sunt hotărâţi să nu renunţe la proteste până când nu le va fi soluţionată problema salariilor, urmând ca şi în cursul zilei de miercuri să participe la un miting care va fi organizat în faţa Prefecturii Suceava.
Câteva sute de cadre didactice din Suceava, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Făltinceni au protestat în faţa Palatului Administrativ din Suceava, susţinând că au fost minţite că s-a soluţionat problema plăţii salariilor şi că guvernanţii încearcă să ignore drepturile pe care profesorii suceveni le-au câştigat în instanţă.
Aceştia au cerut să li se achite salariile în baza Legii 221/2008 şi nu a OUG 41/2009 întrucât ei şi-au câştigat în instanţă drepturile salariale.
Profesorii au arătat că acţiunea profesorilor din Suceava şi Botoşani este în favoarea tuturor cadrelor didactice din ţară, în condiţiile în care tot mai mulţi dascăli câştigă în instanţă drepturile în baza Legii 221/2009.
"Azi în nord, mâine peste tot", au scandat protestatarii, care au cerut demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.
Liderul sindical din Colegiul Naţional Ştefan cel Mare, Costan Costică, a spus că profesorii suceveni au fost minţiţi că li s-a soluţionat problema şi că nu vor accepta să nu li se recunoască drepturile câştigate în instanţă.
El a arătat că luni nu a fost grevă în acest colegiu, dar că de miercuri se va relua protestul pentru că acţiunea sindicală este de a obţine drepturile salariale în baza Legii 221/2008 şi nu să fie plătiţi în baza OUG 41/2009, care a fost anulată prin hotărâri judecătoreşti.
"Ne cred proşti sau sunt proşti", a spus Costan, care a arătat nu s-a schimbat nimic de două săptămâni de când au început protestele.
El a arătat că toate liceele din municipiul Suceava vor intra de miercuri în grevă, fiind susţinut de scandările participanţilor: "Grevă generală, lacătul pe şcoală".
Mai mulţi lideri sindicali care au vorbit la miting au arătat că Guvernul intenţionează să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să fie uniformizate salariile din educaţie şi care să anuleze astfel drepturile câştigate de profesorii suceveni în instanţă.
La miting au participat şi reprezentanţi ai părinţilor elevilor care au anunţat că sprijină cadrele didactice să fie plătite corespunzător.
La finalul protestului, participanţii au intonat mai multe cântece patriotice.
Mitingul s-a încheiat fără incidente.
Aproximativ 150 de cadre didactice din Botoşani şi Suceava afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ au pichetat, luni, sediul Ministerului Educaţiei, nemulţumite de neplata salariilor pe luna februarie, iar o delegaţie a protestatarilor a fost primită la discuţii de către ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, luni, după întâlnirea cu ministrul Educaţiei, că este nevoie de intervenţia ministrului de Finanţe şi a premierului pentru rectificare bugetară, întrucât Funeriu face doar promisiuni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO