- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.09.2012, 20:44)
- Departamentul Social - Mediafax , Lucia Efrim - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre. Care sunt bazinele hidrografice cu râuri secate
Potrivit Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), pe mai multe râuri mici şi pâraie se menţine fenomenul de "sec", în special pe cele aflate în bazinele hidrografice: Someş, Crişuri, Mureş, Moraviţa, Amaradia, Olt inferior, Râul Alb, Siret (Humor, Ozana, Cracău, Bolătău, Buzău, Putna, Suşiţa, Bârlad) şi Prut.
Urmărește
1178 afișări
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre. Care sunt bazinele hidrografice cu râuri secate
Conform datelor emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, situaţia hidrologică miercuri a fost: pe râuri, debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile: Vişeu, Iza, Crişul Negru, Crişul Alb, Caraş, Nera şi cursurile mijlocii ale Someşului şi Timişului unde au fost în uşoară scădere.
Debitele se situează la valori cuprinse între 20-60 la sută din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 20 la sută din normalele lunare) pe: Mara, Valea Rea, unele râuri din bazinul hidrografic: Someş (Ilişua, Lonea, Fizeş, Cavnic, Lăpuş superior), pe cursul superior al Crasnei, cursul superior şi mijlociu al Barcăului, cursul mijlociu şi inferior al Crişului Alb şi unii afluenţi ai săi (Băneşti, Sighişoara, Moneasa, Cigher), Crişul Negru şi unii afluenţi ai săi (Crişul Pietros, Valea Roşie, Holod, Teuz), unii afluenţi ai Mureşului (Comlod, Iara, Geoagiu, Feernic, Vişa, Domald, Secaş, Gâlda, Ampoi, Pian, Galbena, Cerna), Cernei (Bela Reca), cursurile inferioare ale Timişului şi unii afluenţi ai săi (Bistra, Rusca), unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior, pe unii afluenţi ai Argeşului superior, Rm.Sărat, Trotuş şi unii afluenţi (Dofteana, Oituz, Caşin), Bârlad, Jijia şi Prutului (Miletin, Bahlueţ, Elan şi Chineja).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Pe Dunăre, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 18-19 septembrie 2012 a fost în creştere, având valoarea de 3000 mc/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s). Aval Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia-Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa-Tulcea.
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre până joi, 20 septembrie, ora 6.00, se prezintă astfel: pe râuri, debitele vor fi în general staţionare. Sunt posibile creşteri de debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din vestul şi nord-vestul ţării datorită precipitaţiilor sub formă de averse prognozate. Se va mentine fenomenul de "sec" pe multe râuri mici şi pâraie din bazinele hidrografice: Someş, Crişuri, Mureş, Moraviţa, Amaradia, Olt inferior, Râul Alb, pe unii afluenţi ai Siretului (Ozana, Cracău, Bolătău, Agapia, Şuşiţa, Putna, unii afluenţi ai Bârladului) şi Prut.
Pe Dunăre, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va în creştere (3400 mc/s). Aval Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia-Călăraşi, staţionare la Cernavodă şi în scădere pe sectorul Hârşova-Tulcea.
În intervalul 20-25 septembrie 2012, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare. În prima parte a intervalului, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din Banat şi Crişana.
Rezerva de apă brută existentă în principalele acumulări, la nivel naţional are un volum de 2.817 milioane mc, reprezentând aproximativ 68 la sută grad de umplere.
În continuare, operatorii sistemelor centralizate de alimentare cu apă din sursa de suprafaţă menţin limitarea furnizării apei în unele localităţi, această limitare nefiind cauzată de scăderea apei la sursa de suprafaţă, ci de creşterea consumului de apă generat de secetă.
În cazul alimentărilor cu apă din surse subterane, limitările sunt cauzate de nivelul scăzut al pânzei freatice, ceea ce a dus la reducerea programului de furnizare a apei. De asemenea, se aplică restricţii la apa de natură tehnologică furnizată anumitor agenţi economici.
Administraţia Naţională "Apele Române" asigură monitorizarea continuă şi aplică Prevederile Programelor de Exploatare ale Acumulărilor în vederea asigurării şi prezervării resursei de apă de suprafaţă.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20