- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.11.2012, 12:32)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROGNOZA METEO: Ce fel de IARNĂ ne aşteaptă în acest an
Anul acesta va fi o iarnă firească pentru România, incluzând fenomene extreme, cum ar fi ninsori abundente, viscole şi ger, temperaturile putând ajunge în zonele joase şi în jurul valorii de -20 de grade noaptea, potrivit specialiştilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Urmărește
18529 afișări
PROGNOZA METEO: Ce fel de IARNĂ ne aşteaptă în acest an (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Estimările pentru vremea din perioada următoare au fost făcute de Administraţia Naţională de Meteorologie joi, în cadrul Sesiunii Anuale de Comunicări Ştiinţifice.
Potrivit directorului ANM, Ion Sandu, condiţiile pentru instalarea iernii în România se vor crea după data de 23 noiembrie, în special în jumătatea de nord a ţării şi în zonele de munte. Pe de altă parte, meteorologii nu pot prevedea deocamdată când va fi prima ninsoare, acest anunţ putând fi făcut cu zece zile înainte de producerea fenomenului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Israelul a reţinut medici după un raid asupra unui spital, spun oficiali din domeniul sănătăţii
-
Libanul expulzează 70 de ofiţeri şi soldaţi sirieni într-o acţiune de securitate intensificată
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
Directorul executiv ANM, Florinela Georgescu, a transmis că mesajul meteorologilor este că "trebuie să ne pregătim pentru o iarnă aşa cum este normal să fie în ţara noastră, cu toate fenomenele extreme - ninsori abundente, intensificări ale vântului, adică viscole, urmate de perioade de ger". "Nu va fi acea iarnă blândă care era aşteptată", a mai spus Georgescu.
Astfel, ea a precizat că va fi cel puţin un viscol în luna decembrie şi cel puţin două, atât în ianuarie, cât şi în februarie.
Totodată, nu ar fi exclus şi nici nefiresc ca în unele nopţi de iarnă, în zonele joase (în depresiuni şi la câmpie), temperaturile să ajungă în jurul valorii de -20 de grade, aşa cum anul trecut au fost -23 de grade.
Nivelul precipitaţiilor, care în decembrie, conform normelor climatologice, sunt mixte - ploaie şi ninsoare, iar din ianuarie, preponderent ninsoare, va fi unul apropiat de mediile multianuale în unele regiuni ale ţării şi excedentar în altele, potrivit estimărilor sezoniere realizate de către Centrul european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, care au un grad de realizare de aproximativ 60 la sută.
Dacă aceste estimări se realizează, după acest an agricol (septembrie 2011 - august 2012) excesiv de secetos, nu se va reface rezerva de umiditate a solului la nivel optim, dar următorul an agricol nu va fi unul catastrofal, a precizat Ion Sandu.
Pe de altă parte, chiar dacă meteorologii estimează o anumită cantitate medie de precipitaţii pe lună, ei nu pot prevedea dacă aceasta va cădea pe tot parcursul lunii, într-o săptămână sau într-o zi, efectele fiind diferite în funcţie de aceste intervale, au mai explicat specialiştii ANM.
Conform estimărilor ECMWF, temepratura medie în luna noiembrie va fi de 4,2 grade, în majoritatea regiunilor valorile fiind apropiate de normele climatologice, exceptând nordul şi nord-estul ţării unde local valorile termice vor fi sub mediile multianuale (1961-1990). Media precipitaţiilor în noiembrie a fost estimată la 43,9 litri/metru pătrat, peste normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând sud-vestul şi sudul ţării, unde acestea vor fi normale.
În decembrie, temperatura medie va fi -0,6 grade, valorile fiind normale în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile sud-estice sunt posibile medii ale temperaturilor mai ridicate decât normele climatologice.
De altfel, în decembrie maximele vor fi între 0 şi 9 grade în medie pe tot curpinsul ţării. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi peste media multianuală în cea mai mare parte a teritoriului, iar în sud-est şi local în vestul ţării acestea se vor situa în limite normale, media pe decembrie fiind de 43,2 litri/ metru pătrat.
De asemenea, în ianuarie, când media temperaturilor va fi de -3,1 grade, vor fi înregistrate valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor, în timp ce în sudul şi sud-estul ţării sunt posibile temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei. Cantitatea de precipitaţii, în medie 37,2 litri/ metru/ pătrat, va fi apropiată de media multianuală, înregistrându-se valori mai scăzute în părţile de nord-vest şi sud-vest.
Estimările pentru intervalul noiembrie 2012 - ianuarie 2013 realizate de ECMWF nu pot include previziuni privind producerea unor fenomene extreme cu o durată scurtă de manifestare.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:21
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
astăzi, 19:17
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia