Este o veste care ne strică vara de câţiva ani: vârful de ciocolată al cornetului de îngheţată ambalat face rău şi nu trebuie mâncat.
Acea muşcătură, care pentru mulţi este cea mai bună, ar fi şi cea mai periculoasă pentru sănătatea noastră, spune din 2016 profesorul olandez Bert Weckhuysen de la Universitatea Utrecht, un chimist care a explicat de ce această parte a cornetului de îngheţată nu are beneficii.
Explicaţia este pur ştiinţifică şi are de-a face cu procesul de hidrogenare care este necesar pentru a ne asigura că ciocolata nu este nici prea solidă, precum ciocolata în stare clasică, în ciuda faptului că este depozitată la congelator, nici prea lichidă, precum ciocolata topită.
Prin acest proces, acel strat de ciocolată devine un concentrat de grăsimi saturate, care sunt dăunătoare pentru sănătate, deoarece cresc colesterolul foarte mult. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumarea a maximum 10% din caloriile zilnice sub formă de grăsimi saturate şi încercarea de a le înlocui cât mai des cu grăsimi polinesaturate şi mononesaturate, precum cele găsite în uleiul de măsline sau în peşte.
Îngheţata ambalată este bogată în zahăr şi conservanţi, iar ciocolata folosită este foarte adesea un înlocuitor. Nimic de-a face cu îngheţata de casă. Soluţia este chiar aici: ori de câte ori este posibil, preferaţi îngheţata de casă.