Program care permite evaluarea riscului de a face o boală cardiovasculară, lansat în România
Societatea Română de Cardiologie a lansat, sâmbătă, Programul de prevenţie primară care permite evaluarea stării de sănătate şi a riscului de a face o boală cardiovasculară fatală în următorii zece ani, acesta fiind aplicat în toate ţările Uniunii Europene.
Program care permite evaluarea riscului de a face o boală cardiovasculară, lansat în România
Iulia Hulcer, medic primar cardiolog la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Bucureşti, a declarat că Programul se adresează atât medicului de familie, cât şi medicilor specialişti cardiologi, diabetologi, neurologi, nefrologi, care vin în contact cu un pacient care, în viitor, ar putea dezvolta o boală cardivasculară.
Fiecare medic din România va primi un kit care îi va permite să evalueze riscul de boală cardiovasculară, după aceleaşi proceduri existente în toate statele membre UE.
"Medicul reuşeşte să facă evaluarea riscului şi, în funcţie de procentul exprimat, se aplică măsurile de prevenţie tipice fiecărei persoane. Soluţia nu constă în medicamentele luate. Poţi să-ţi îmbunătăţeşti singur starea de sănătate", a precizat Iulia Hulcer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Ea a mai spus că România se află în categoria ţărilor cu risc crescut de boală cardiovasculară, datele recente aratând că încă ne situăm în categoria ţărilor cu rată înaltă de boli cardiovasculare în populaţia generală.
"Este îngrijorătoare tendinţa de apariţie a evenimentelor cardiovasculare acute, de tip accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut, la vârste din ce în ce mai tinere", a mai spus medicul de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Bucureşti.
Bolile cardiovasculare constituie principala cauză de deces, internare în spital şi handicap fizic la nivelul populaţiei adulte şi vârstnice din Europa, reprezentând 42 la sută dintre decesele înregistrate în rândul populaţiei masculine şi 55 la sută în rândul femeilor.
De asemenea, bolile cardiovasculare sunt responsabile de aproximativ jumătate din totalul deceselor, în Europa cauzând peste 4,35 de milioane de decese în fiecare an în cele 53 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi peste 1,9 milioane de decese, în fiecare an, în UE.
Principalii factori de risc sunt fumatul, tensiunea arterială crescută şi nivelul ridicat al colesterolului sanguin, factori în directă relaţie cu stilul de viaţă individual şi obiceiurile alimentare, cât şi cu nivelul de activitate fizică. Alţi factori de risc cardiovasculari includ obezitatea, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool şi stresul psiho-social.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO