Program de guvernare: Renunţarea la legiferarea în exces prin ordonanţe de urgenţă

Programul de guvernare PDL-PSD pentru 2009-2012 instituie, limitat, recrutarea prin proceduri extraordinare în magistratură, prevede acces gratuit al publicului la baza de date oficială conţinând toate actele normative şi propune renunţarea la "excesul" în legiferarea în regim de urgenţă.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Program de guvernare: Renunţarea la legiferarea în exces prin ordonanţe de urgenţă

Program de guvernare: Renunţarea la legiferarea în exces prin ordonanţe de urgenţă

Programul de guvernare în domeniul sistemului judiciar prevede patru obiective majore:

obţinerea de rezultate în lupta împotriva corupţiei,

asigurarea stabilităţii şi coerenţei legislative,

îmbunătăţirea politicii de resurse umane în magistratură şi

reducerea duratei proceselor.

Pentru primul dintre obiective, coaliţia de guvernare PDL-PSD şi-a propus consolidarea instituţională şi funcţională a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), dar şi întărirea capacităţii instituţionale, a rolului şi a independenţei Inspecţiei Judiciare din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Continuarea formării profesionale a magistraţilor ce au de soluţionat cauze de corupţie, criminalitate organizată şi criminalitate economico-financiară şi stabilizarea şi perfecţionarea cadrului legislativ astfel încât să asigure un echilibru între protejarea drepturilor şi libertăţilor individuale şi asigurarea eficienţei urmăririi penale sunt şi ele două dintre scopurile pe care coaliţia şi-a propus să le atingă.

Pentru a asigura stabilitate şi coerenţă legislativă, cele două partide din coaliţia de guvernare şi-au propus să pună la punct un sistem prin care să fie republicate automat actele normative în forma actualizată, după ce au fost modificate.

Totodată, viitorul Executiv va continua efortul de informatizare completă a sistemului legislativ. În plus, PDLşi PSD îşi propun să realizeze un sistem prin care accesul la baza de date oficială electronică ce cuprinde toate actele normative în vigoare să fie gratuit pentru toţi cetăţenii.

O altă ţintă a viitorului Executiv este adoptarea proiectelor de modificare a codurilor (civil, penal, de procedură penală şi de procedură civilă).

Coaliţia îşi mai propune să definească "amănunţit şi limitativ" domeniile în care se poate reglementa prin ordonanţe de urgenţă, cu scopul de a renunţa "la excesul în utilizarea mecanismului legiferării în regim de urgenţă".

Referitor la politica de ocupare a posturilor în magistratură, viitorul Executiv va modifica legea statutului magistraţilor, urmând să fie stabilită o cotă maximă de o treime din numărul total al posturilor vacante anual care să fie ocupate prin "proceduri extraordinare de recrutare", instituindu-se totodată monopolul Institutului Naţional al Magistraturii în recrutarea magistraţilor, indiferent de procedura folosită.

Totodată, ar putea fi redefinite probele la concursurile şi examenele de admitere în magistratură sau de promovare în funcţii de execuţie sau de conducere, eliminându-se dispoziţiile care împiedică atingerea obiectivelor evaluării individuale.

Viitorul Guvern va asigura susţinerea financiară pentru participarea magistraţilor români la stagii de pregătire sau schimburi de experienţă între autorităţile judiciare la nivel european şi va acorda, anual, pe baze competitive, "10-15 burse de studiu de câte 6-12 luni" pentru magistraţi. Ministerul Justiţiei va sprijini, din bani publici, programele propuse de asociaţiile profesionale ale magistraţilor.

CSM va primi şi el asistenţă pentru finalizarea bazei de date referitoare la cariera magistraţilor, pentru "o mai bună fundamentare a deciziilor în acest domeniu".

Pentru a creşte eficienţa sistemului judiciar şi a reduce totodată durata proceselor, coaliţia îşi propune crearea de noi instanţe în oraşele mari, schimbarea, prin lege, a rolului grefierului cu studii juridice şi chiar instituirea unor departamente specializate, în cadrul instanţelor, care să se ocupe de procedura de citare.

Totodată, PDL şi PSD îşi propun limitarea acţiunilor în judecată introduse abuziv. În acelaşi scop al asigurării celerităţii proceselor, va fi modificată procedura civilă, urmând a se reduce "la minimul necesar" numărul înfăţişărilor părţilor în faţa instanţei în procesele civile.

Legea care reglementează activitatea executorilor judecătoreşti va fi şi ea revizuită.

Citeşte şi:

Program de guvernare: Salariu minim brut de 500 euro la intrarea României în zona euro

Program de guvernare: 6% din PIB pentru educaţie

Program de guvernare: TVA redusă la 5% pentru alimentele de bază

Program de guvernare: Impozitele pe clădiri şi automobile, majorate

Program de guvernare: Restructurarea instituţiei care conduce turismul şi reducerea numărului de taxe

Program de guvernare: Finalizarea mai devreme a grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici