Program de guvernare: Salariu minim brut de 500 euro la intrarea României în zona euro

Programul de guvernare PDL-PSD pentru 2009-2012 prevede un salariu minim brut de 500 de euro la intrarea României în zona euro şi asigurarea sustenabilităţii sistemului public de pensii în condiţiile menţinerii valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie.

Urmărește
62 afișări
Imaginea articolului Program de guvernare: Salariu minim brut de 500 euro la intrarea României în zona euro

Program de guvernare: Salariu minim brut de 500 euro la intrarea României în zona euro

Programul de guvernare PDL-PSD prevede, în capitolul "Piaţa Muncii", creşterea salariului minim brut pe economie astfel încât să atingă 50% din salariul mediu brut pe economie până la sfârşitul anului 2012, dar şi ţintirea unui salariu minim brut de 500 euro la data intrării României în zona euro.

Totodată, în program este prevăzută şi o creştere a salariului mediu brut nominal pe economie până în 2012 cu aproximativ 60%.

Printrele obiectivele de guvernare legate de piaţa muncii se mai numără şi îmbunătăţirea accesului pe piaţa forţei de muncă a grupurilor defavorizate, dezvoltarea pieţei muncii incluzive şi îmbătrânirea activă, acest lucru urmând să fie realizat prin creşterea gradului de ocupare de la circa 59% în prezent, la minimum 65% în anul 2012, a participării la formarea profesională continuă de la 2% la cel puţin 7% din populaţia în vârstă de muncă între 25-64 de ani, prin susţinerea înfiinţării şi funcţionării comitetelor sectoriale, dar şi prin elaborarea unui sistem unitar de salarizare a funcţionarilor publici şi a personalului contractual bugetar care să aibă la bază criterii de diferenţiere şi corelare a salariilor între funcţii şi domenii de activitate bugetară.

Totodată, în vederea realizării acestui obiectiv se va urmări echilibrarea pieţei muncii şi reducerea deficitelor sectoriale de forţă de muncă, absorbţia eficientă a resurselor financiare europene destinate dezvoltării resurselor umane, astfel încât să se asigure suportul de formare profesională şi ocupaţională, dar şi simplificarea procedurilor de angajare şi concediere a lucrătorilor, concomitent cu măsuri de securizare a locurilor de muncă.

Programul de guvernare prevede şi reorganizarea Agenţiilor Judeţene de Ocupare şi Formare Profesională, astfel încât acestea să fie prezente şi în mediul rural, dar şi restructurarea centrelor de formare profesională a serviciului public şi punerea lor în sistem de competitivitate pentru ocupare şi formare profesională.

Democrat-liberalii şi social-democraţii îşi mai propun să sprijinirea dialogului angajator - angajat în flexibilizarea programului de lucru, în facilitarea mobilităţii ocupaţionale, profesionale şi geografice, stimularea, prin măsuri fiscale, a participării salariaţilor la formarea profesională continuă, dar şi asigurarea de servicii de formare profesională pentru persoanele din mediul rural şi din cadrul grupurilor vulnerabile.

De asemenea, iniţiatorii programului de guvernare au în vedere stimularea rămânerii pe piaţa muncii a persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare, precum şi atragerea în activitate a persoanelor pensionate apte de muncă, intensificarea procesului legislativ şi de aplicare a măsurilor instituţionale care vizează reducerea muncii la negru şi redimensionarea competenţelor şi a atribuţiilor instituţiilor de control în scopul creşterii exigenţei şi responsabilităţii în actul de control al raporturilor de muncă, precum şi în ceea ce priveşte asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă.

La capitolul "Asigurări sociale", principalele obiective de guvernare vizează asigurarea sustenabilităţii financiare a sistemului public de pensii în condiţiile menţinerii valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, eliminarea inechităţilor şi anomaliilor care mai există în sistemul public de pensii, introducerea pensiei sociale minime garantate, dar şi stimularea economisirii prin pensiile facultative administrate privat.

Astfel, democrat-liberalii şi social-democraţii ar trebui să ia măsuri în vederea eliminării inechităţilor în ceea ce priveşte pensiile pentru persoanele încadrate în fostele grupe de muncă I şi II, precum şi pentru condiţii speciale şi deosebite de muncă, conform prevederilor Legii 218/2008, începând cu 1 octombrie 2009, dar şi pentru aplicarea prevederilor noii legislaţii privind sistemul public de pensii pentru agricultori.

De asemenea, se are în vedere înfiinţarea fondului de garantare a drepturilor participanţilor la sistemul de pensii private şi elaborarea legii de organizare şi funcţionare a sistemului de plată a pensiilor din sistemul privat, diversificarea tipurilor de pensii prin introducerea pensiilor în regim ocupaţional, pe structuri profesionale, revederea întregului pachet de legi privind sindicatele, patronatele, negocierile colective, conflictele de muncă, retragerea guvernului din Consiliul Economic şi Social şi revizuirea legislaţiei privind modul de organizare şi funcţionare a acestei instituţii, precum şi revitalizarea dialogului social, inclusiv prin participarea companiilor multinaţionale.

Citeşte şi:

Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012

Program de guvernare: 6% din PIB pentru educaţie

Program de guvernare: Restructurarea instituţiei care conduce turismul şi reducerea numărului de taxe

Program de guvernare: TVA redusă la 5% pentru alimentele de bază

Program de guvernare: Finalizarea mai devreme a grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici