- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (27.01.2019, 11:00)
- Adriana Mit
Program de reabilitare pentru dependenţii de droguri, unic în vestul ţării, deschis în oraşul Jimbolia
Opt tineri din întreaga ţară sunt internaţi într-un centru dedicat dependenţilor de droguri deschis în oraşul Jimbolia, din judeţul Timiş, unde urmează un program de reabilitare timp de un an, perioadă în care nu au voie să vorbească decât cu familia, nu au acces la Internet şi nici telefon mobil.
Urmărește
5641 afișări
Program de reabilitare pentru dependenţii de droguri deschis în oraşul Jimbolia, unic în vestul ţării
Centrul din Jimbolia este dedicat în special persoanelor dependente de droguri, dar şi celor care nu pot renunţa la alcool sau jocuri de noroc. Centrul este unic în vestul ţării şi a fost deschis în urmă cu peste un an de către o organizaţie internaţională. Acesta are o capacitate de opt locuri, putând fi cazaţi doar bărbaţi care urmează un program de reabilitare timp de un an, pentru a scăpa de dependenţa de droguri după ce au urmat un tratament de dezintoxicare în spitalele din ţară, iar regulile impuse sunt foarte stricte.
Astfel, toţi tinerii internaţi în centru beneficiază de cazare şi trei mese pe zi pe toată perioada derulării programului de recuperare. Timp de un an, beneficiarii pot păstra contactul doar cu rudele de gradul I, nu au acces la Internet şi nici telefon mobil. Activităţile zilnice includ cursuri, acţiuni de autogospodărire, precum şi proiecte de muncă, recreere şi sport, toate acestea fiind obligatorii.
Directorul centrului din Jimbolia, Beniamin Lupşa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că deja doi tineri foşti consumatori de droguri au finalizat cu succes programul de reabilitare. Unul dintre tineri a consumat droguri injectabile timp de 15 ani, iar celălalt a fost dependent de stupefiante 20 de ani. Acum, cei doi îi ajută pe alţi tineri să termine programul de recuperare cu bine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
-
Veşti neplăcute pentru şoferi. Restricţiile din zona de Nord pentru Magistrala 6 de metrou se prelungesc
-
Va trimite Europa trupe în Ucraina? Propunerea prinde contur: 40 000 şi 50 000 de soldaţi care vor avea trei obiective
“În momentul de faţă, avem doi băieţi care au terminat programul şi sunt bine. Amândoi au consumat heroină, unul timp de 15 ani, iar celălalt aproape 20 de ani. Au venit la noi după ce au pierdut tot, nu mai aveau nimic. Au făcut tot felul de măgării pentru a-şi procura doza zilnică pentru a supravieţui. Dacă nu, intrau în sevraj, aveau dureri insuportabile. Erau dispuşi să facă orice pentru a-şi procura substanţa. Au venit la noi după nenumărate cure de dezintoxicare (...). Cei doi tineri au venit la centrul din Jimbolia, s-au ţinut de program, au mers foarte bine, iar după şase luni i-am absolvit. Acum fac parte din echipa de lideri şi ajută la rândul lor băieţi dependenţi de droguri. Au nişte poveşti de viaţă care te încurajează. Majoritatea beneficiarilor vin la noi fără speranţă, după ce au încercat toate modurile şi nu au reuşit să se lase de droguri, iar cei doi tineri sunt nişte exemple foarte puternice. Am observat că poveştile de viaţă, mărturiile au cel mai mare impact în viaţa dependenţilor de droguri, pentru că află poveştile unor oameni care au trecut prin ce trec ei şi care pot să-i înţeleagă mai mult”, a afirmat Beniamin Lupşa.
Programul „Teen Challenge” a fost înfiinţat în Statele Unite ale Americii în anul 1958. În prezent, acest program se derulează în peste o mie de centre din întreaga lume. La nivel mondial, programul are o rată de succes de peste 80%.
“Ne-am dat seama că este nevoie de un loc în care să-i aducem pe dependenţii de droguri, să îi rupem din mediul lor, de anturaj şi să le oferim un mediu în care să poată să înflorească. Centrul din Jimbolia este singurul dedicat dependenţilor de droguri din zona de vest a ţării. Este un centru rezidenţial, post-cură. Beneficiari ai centrului sunt tineri care au nevoie de dezintoxicare fizică, merg la spitale, iar noi îi primim pentru partea de recuperare de după cură. Programul de recuperare este unul foarte intens. Este vorba de multă disciplină, citit, sport, lucrăm pe toate domeniile, pe partea fizică, emoţională, spirituală. Programul este cel mai de succes la nivel mondial în rândul dependenţilor de droguri. În centrul de la Jimbolia avem doar dependenţi de droguri care au consumat de la cinci la 20 de ani. Primim băieţi din toată ţara. Am observat că cei ce vin din Bucureşti sunt consumatori de heroină, iar în zona noastră se consumă mai mult etnobotanice. Sunt şi tineri care ar vrea să intre în program, dar nu putem să-i primim, pentru că avem doar opt locuri”, a spus directorul centrului din Jimbolia.
Tinerii care au intrat în programul de recuperare desfăşurat în centrul din judeţul Timiş au vârste cuprinse între 18 şi 33 de ani. În cazul în care evoluţia lor este bună, programul poate fi scurtat.
“Programul de recuperare are cinci faze, unii tineri termină tot programul. La început, singurul lucru pe care vrem să-l vedem la un băiat care doreşte să vină la noi este motivaţia lui personală. Este foarte important să aibă sprijinul familiei, să ştie că părinţii îl susţin. Sunt băieţi care au ajuns să piardă relaţii, tot ce au avut, să fie daţi afară din casă. În primele şase luni, nu-i lăsăm să plece deloc din centru, ca să prindă rădăcini. Apoi, dacă lucrurile merg bine şi considerăm noi, în urma unor evaluări lunare, că este nevoie să-i lăsăm să meargă acasă, o facem. Nu au acces la telefon, pot să fie sunaţi după două săptămâni de la intrarea în program de către familie. Avem o listă cu persoanele aprobate. Nu au acces la Internet, au televizor, dar stabilim noi care sunt programele. Vrem să-i ţinem cât de departe, să rupă legăturile cu ceea ce i-a distrus atât de mult timp, să fie departe de anturaje”, a precizat Beniamin Lupşa.
În ceea ce priveşte costurile, taxa lunară pentru a intra în programul de recuperare este de 1.000 de lei, sumă în care intră inclusiv cazarea şi cele trei mese pe zi. Totuşi, în cazul în care sunt cazuri ale unor dependenţi de droguri care îşi doresc să renunţe, dar nu au posibilitatea financiară să intre în program, se caută sponsorizări.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe