Program pilot de înregistrare a şedinţelor la Tribunalul Bucureşti, contestat de avocaţi

Un program pilot de înregistrare a şedinţelor de judecată este derulat la Tribunalul Bucureşti de la începutul verii, dar pe uşile sălilor sunt afişe care anunţă că din 10 septembrie se fac aceste înregistrări şi că nu se eliberează copii părţilor, ceea ce a atras nemulţumiri ale unor avocaţi.

Urmărește
754 afișări
Imaginea articolului Program pilot de înregistrare a şedinţelor la Tribunalul Bucureşti, contestat de avocaţi

Program pilot de înregistrare a şedinţelor la Tribunalul Bucureşti, contestat de avocaţi

Astfel, avocatul Antonie Popescu din Baroul Bucureşti a solicitat Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii să precizeze temeiul legal al înregistrărilor şedintelor în luna septembrie 2012, la Tribunalul Bucuresti, "fără acordul părţilor şi fără ca părţile să poată primi o copie a înregistrărilor, «tot de probă»".

"Atunci când înregistrarea şedinţei a fost cerută de justiţiabil şi exista aparatura necesară, răspunsul unor magistraţi a fost acela că nu există bază legală întrucât termenul prevăzut la articolul 13 din Legea 304/2004 a fost din nou prorogat. Deci, în apărarea prestigiului independenţei Justiţiei, se ridică o întrebare legitimă: Cine înregistrează şedinţele de judecată şi cine are dreptul la înregistrare", a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Antonie Popescu.

Pe uşile sălilor de şedinţă la Tribunalul Bucureşti sunt lipite anunţuri: "Începând cu 10 septembrie 2012, se derulează programul pilot de înregistrare a şedinţelor de judecată. Nu se eliberează părţilor înregistrări ale şedinţelor de judecată".

Preşedinta Tribunalului Bucureşti, judecătoarea Laura Andrei, a declarat prin programul pilot se testează softul, capacitatea serverului de a suporta stocarea fişierelor, de verificare a nivelului de compresie a fişierilor audio, respectiv remedierea unor eventuale erori.

Judecătoarea a precizat că a fost ales Tribunalul Bucureşti ca instanţă pilot pentru că are un număr mare de secţii şi un volum mare de activitate.

În urma testelor pilot, dacă Tribunalul Bucureşti îşi va da acceptul asupra echipamentelor hardware şi software, acestea vor fi implementate începând cu 1 iulie 2013 la nivelul tuturor instanţelor din ţară, conform reglementărilor.

Prin articolul 13 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară s-a instituit procedura înregistrării audio-video a şedinţelor secţiilor penale, iar prin modificările aduse prin Legea 247/2005 procedura s-a extins la toate secţiile, însă lipsa echipamentelor tehnice a determinat amânarea aplicării prevederii. Guvernul condus de Emil Boc a amânat de două ori, iar ultima amânare a fost decisă de Executivul condus de Victor Ponta până la data de 1 iulie 2013.

Avocatul Antonie Popescu a propus un amendament la lege, în sensul că la instanţele unde există echipament să se facă aceste înregistrări.

"Având în vedere ca s-a invocat nefinalizarea procedurilor de achiziţionare a echipamentelor audio-video necesare punerii în aplicare a prevederilor art. 13 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, referitoare la înregistrarea prin mijloace audio-video a şedinţelor de judecată; ţinând seama de gravele consecinţe de ordin procedural care ar putea apărea în activitatea de judecată din cauza inexistenţei suportului tehnic necesar şi care ar putea fi invocată în cadrul proceselor aflate pe rolul instanţelor de judecată; întrucât aceste elemente vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată, termenul prevăzut la art. III din titlul XVI al Legii 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, (...) se prorogă până la data de 1 iulie 2013 - cu excepţia cazurilor/situaţiilor în care instanţele au achiziţionat mijloacele de înregistare audio-video sau părţile din dosarul aflat în judecată pot înregistra cu mijloace proprii şedinţele de judecată", arată sursa citată.

Înregistrările efectuate de instanţă/părţi vor fi salvate pe un suport magnetic şi vor fi ataşate dosarului cauzei. Înregistrările vor fi redate în cadrul unui proces-verbal semnat de grefierul de şedinţă şi devin parte integrantă a încheierii de şedintă de la termenul respectiv, potrivit art.147 Cod procedură civilă, mai propune Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici