Programa de comunicare la clasa pregătitoare: Copilul să ştie să-şi exprime propriile idei, gânduri, sentimente

Programa de comunicare de la clasa pregătitoare urmăreşte dezvoltarea capacităţii copilului de a-şi comunica propriile idei, opinii, gânduri şi sentimente, într-un mod accesibil, cât şi apropierea micuţilor de lumea cărţilor, de mijloacele de informare şi nu în ultimul rând de ceilalţi copii.

Urmărește
2320 afișări
Imaginea articolului Programa de comunicare la clasa pregătitoare: Copilul să ştie să-şi exprime propriile idei, gânduri, sentimente

Programa de comunicare la clasa pregătitoare: Copilul să ştie să-şi exprime propriile idei, gânduri, sentimente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică programa pentru clasa pregătitoare. Acesta cuprinde programe pentru nouă discipline:

Programa cuprinde competenţele generale, ce se urmăresc a fi formate de-a lungul celor trei ani (clasa pregatitoare, clasa I şi clasa a II-a); competenţele specifice, deduse din competenţele generale, care se formează pe durata unui an şcolar; exemple de activităţi de învăţare şi sugestii metodologice.

Clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a au repartizate între 5-7 ore pe săptămână la disciplina comunicare.

Programa acestei discipline urmăreşte dezvoltarea capacităţii copilului de a comunica propriile idei, opinii, gânduri şi sentimente, într-un mod accesibil. Se urmăreşte apropierea copiilor de lumea cărţilor, de mijloacele de informare şi nu în ultimul rând de ceilalţi copiii.

În clasa pregatitoare, profesorii urmăresc modul în care copiii se salută, se prezintă sau ştiu să prezinte pe cineva, pot să identifice un obiect, o persoană, pot cere şi pot da informaţii, şi dacă ştiu să formuleze o idee sau o solicitare.

De asemenea, copiii sunt învăţaţi să recunoască simboluri uzuale din universul apropiat, cum ar fi cel privind o staţie de metrou, spital, o trecere de pietoni etc.

Comunicarea pentru clasa pregătitoare se limitează la contextele uzuale, respectiv acelea în care se găseşte cel mai frecvent copilul de această vârstă. Programa se centrează pe dezvoltarea competenţelor de comunicare şi sugerează o diversitate de activităţi printre care ascultarea unor mesaje şi apoi povestirea acestora.

De asemenea, copiii sunt ajutaţi să răspundă scurt la întrebări de tipul "despre ce este vorba în acest fragment de poveste sau să povestească pasajele care le-au plăcut mai mult dintr-o poveste ascultată şi să poarte dialoguri cu replici afirmative şi negative scurte care testează înţelegerea globală".

Repovestirea unor secvenţe preferate, dintr-un text audiat, cum ar fi "Povestea cărţii de poveşti" de Emilia Căldăraru. De asemenea, vor fi purtate discuţii la clasă în care copiii vor spune numele personajului sau personajelor dintr-un fragment de poveste pe care au ascultat-o şi vor fi învăţaţi să răspundă la întrebări informative de tipul Cine? Ce? Unde? Cum?

În plus, profesorii îi vor pune pe micuţi să indice cuvintele percepute prin diferite semne, respectiv bătăi din palme, jetoane puse pe bancă, săritură, de exemplu, să pună pe masă atâtea jetoane câte cuvinte a auzit. Mai mult, copiii vor face rime pornind de la cuvinte date.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici