- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.12.2024, 12:50)
- Cosmin Pirv
Programa şcolară pentru disciplina obligatorie Istoria comunismului din România, aprobată
Programa şcolară pentru disciplina obligatorie Istoria comunismului din România, care se va preda din anul şcolar 2025-2026 elevilor din ultimul an de liceu, a fost aprobată, a anunţat luni Ministerul Educaţiei.
Urmărește
1551 afișări
Programa şcolară pentru disciplina obligatorie Istoria comunismului din România, aprobată
Potrivit unui comunicat al ministerului, introducerea acestei noi programe şcolare în curriculumul naţional a fost marcată luni la Biblioteca Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, prin evenimentul „35 de ani de la Revoluţia Română din 1989: Aprobarea programei şcolare pentru disciplina «Istoria comunismului din România»”.
Disciplina „Istoria comunismului din România” este obligatorie şi se va preda, începând cu anul şcolar 2025 - 2026, elevilor din clasele a XII-a (învăţământ de zi), respectiv a XIII-a (învăţământ seral şi cu frecvenţă redusă).
Programa şcolară pentru disciplina „Istoria comunismului din România” a fost elaborată de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE) din cadrul Ministerului Educaţiei. În procesul de concepere şi redactare a programei, CNPEE a colaborat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, Academia Civică şi reprezentanţii facultăţilor de istorie din mai multe instituţii de învăţământ superior.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum se vor desfășura alegerile prezidențiale din 4 și 18 mai? TikTok, Facebook și Google riscă amenzi uriașe dacă nu respectă regulile lui Ciolacu
-
Călin Georgescu: „Ce se întâmplă astăzi e o luptă împotriva lui Dumnezeu” / ÎCCJ dezbate recursul său în dosarul anulării alegerilor
-
USR acuză limitarea timpului de vot în diaspora: Discriminare şi încălcare gravă a dreptului de vot
-
Pensionarii cu venituri mici vor primi un ajutor unic în toamnă, anunţă Kelemen Hunor
Programa îşi fixează că obiectiv principal să ofere elevilor posibilitatea de a cunoaşte şi a înţelege particularităţile regimului comunist din România, practicile şi politica economică specifice regimului, impactul social şi cultural avut de acesta asupra societăţii româneşti, arată reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
Conţinuturile sunt structurate pe 13 domenii, organizate în baza criteriului cronologic, precum şi tematic, cuprinzând o introducere în studiul regimurilor comuniste, urmată de temele în care sunt abordate noţiuni referitoare la sistemul politic din România (instituţii de stat şi de partid, politici represive şi forme de opoziţie şi contestare), relaţii internaţionale, aspecte privitoare la economie, structuri sociale şi politici din domeniul educaţiei, sănătăţii, culturii, Revoluţia din decembrie 1989, memoria regimului comunist.
„Contextul actual confirmă faptul că avem nevoie ca elevii noştri să cunoască şi să înţeleagă evenimentele care au determinat şi marchează, încă, prezentul. Avem obligaţia de a combate ignoranţa şi manipularea bazată pe istorie. O cunoaştere inadecvată sau chiar lipsa cunoaşterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasă loc unor distorsiuni care pot influenţa inclusiv comportamentul electoral. Începând de astăzi, disciplina «Istoria comunismului din România» completează efortul educaţional de a oferi tinerilor o înţelegere profundă a trecutului recent al ţării noastre. Este o lecţie despre fragilitatea libertăţii şi despre cum, prin indiferenţă sau complicitate, răul poate deveni banal, aşa cum ne-a avertizat Hannah Arendt. Creşterea extremismului, a intoleranţei şi a tendinţelor autoritare ne arată cât de importantă este educaţia istorică în formarea unor cetăţeni conştienţi şi responsabili”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Simpaticul domn Marcel Ciolacu, un Dobi-Tik-Tok, nu știe nimic legat de guvernare. Azi îți dă taxe noi, mâine îți ia pensia pe care ți-a promis-o ieri
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk a trimis Cybertruck-uri pentru oamenii afectați de incendiile din California. Care este situația în LA
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
CANCAN.RO
Bruce Willis, apariție rară în public! Actorul este de nerecunoscut: Cum arată acum starul din „Die Hard”, grav bolnav
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe