Programul "Casa Verde" începe săptămâna viitoare

Programul "Casa Verde" începe la 1 iulie, când proprietarii de case îşi pot deschide dosarul în baza căruia, după finalizarea lucrării, pot beneficia de subvenţiile de la stat pentru completarea sistemelor de încălzire tradiţionale cu unele ecologice, valoarea cofinanţării fiind parţial modificată.

Urmărește
516 afișări
Imaginea articolului Programul "Casa Verde" începe săptămâna viitoare

Programul "Casa Verde" începe săptămâna viitoare (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

"Vinerea trecută a fost publicat în Monitorul Oficial ghidul pentru programul «Casa Verde». Programul va fi operaţional de la 1 iulie, aşa cum am anunţat, şi singura modificare a fost creşterea subvenţiei pentru centralele cu pelete şi rumeguş de la 3.000 de lei, cât intenţionam să dăm la început, la 6.000 de lei. Pentru panouri solare subvenţia rămâne de 6.000 de lei, iar pentru pompele de căldură, de 8.000 de lei, aşa cum era planificat", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

El a explicat că subvenţia pentru centralele cu pelete sau rumeguş a fost majorată în urma unei analize care a relevat că asemenea instalaţii costă "cam la fel" ca sistemele de panouri solare.

Astfel, conform declaraţiei ministrului, cei care vor să beneficieze de subvenţiile pentru aceste investiţii pot merge să-şi depună dosarele la agenţiile pentru protecţia mediului. Banii vor fi viraţi de autorităţi din contul Administraţiei Fondului pentru Mediu numai după ce beneficiarul va depune factura pentru lucrarea care i-a fost executată.

"Avem destule instituţii care pot face controale, aşa că vreau ca nimeni să nu creadă că pot exista înţelegeri între proprietari şi firme pentru a lua aceşti bani de la stat. Nu va ţine o asemenea figură", a avertizat ministrul Mediului.

Borbely anunţa, luna trecută, că programul "Casa Verde" va începe de la 1 iulie, fiind disponibile pentru început fonduri în valoare de 110 milioane de lei.

"În momentul în care se vor înscrie beneficiari până la concurenţa sumei disponibile vom opri înscrierile, vom aştepta să se finalizeze lucrările începute de beneficiari, vom face plăţile şi apoi vom analiza rezultatele. Dacă este cazul, va exista şi o etapă a doua", a mai spus, luni, Borbely.

Borbely anunţa că oricare cetăţean va putea, "printr-o procedură foarte simplă", să beneficieze de program, prin agenţiile de protecţie a mediului, fiind nevoie doar de copia de pe cartea de identitate şi de pe actul de proprietate, precum şi dovada că nu are datorii la stat, dar şi dovada existenţei unui cont în care să i se livreze banii.

"Poate intra oricine în acest program. Avem deocamdată 110 milioane de lei. Nu avem companii sau firme favorizate sau liste de firme, cetăţeanul vine, încheie cu orice firmă această investiţie, şi după ce termină, pe baza notei de recepţie şi a facturii, noi virăm banii în contul cetăţeanului. Deci e o procedură foarte simplă", a spus Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici