PROGRAMUL DE GUVERNARE: Proiect-pilot de salarizare în funcţie de performanţă a personalului sanitar

Cabinetul Ponta îşi propune, potrivit programului de guvernare, implementarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din sistemul sanitar.

Urmărește
903 afișări
Imaginea articolului PROGRAMUL DE GUVERNARE: Proiect-pilot de salarizare în funcţie de performanţă a personalului sanitar

PROGRAMUL DE GUVERNARE: Proiect-pilot de salarizare în funcţie de performanţă a personalului sanitar (Imagine: Shutterstock)

La capitolul "Sănătate", în document se arată că "implementarea unor măsuri referitoare la unităţile spitaliceşti, la politica medicamentului şi la informatizarea în domeniul medical au constituit condiţionalităţi în relaţiile cu organismele financiare internaţionale – FMI şi Banca Mondială", dar se precizează că "nemulţumirile şi insatisfaţiile exprimate atât în rândul populaţiei cât şi al profesioniştilor din sistem arată că reformarea sistemului de sănătate nu se poate realiza doar prin măsuri punctuale, ci implică elaborarea şi implementarea unei concepţii strategice, care să abordeze global şi integrat necesara remodelare fundamentală a mecanismelor funcţionale din sistemul de sănătate".

"Tensiunile politico-sociale majore generate de proiectul de lege a sănătăţii propus în decembrie 2011 au demonstrat că o reformă adevărată a sănătăţii nu se poate realiza decât prin consultarea largă a cetăţenilor, a tuturor organizaţiilor profesionale şi a societăţii civile în ansamblu. Una dintre principalele sarcini pentru Guvern va fi identificarea şi sistematizarea direcţiilor optime de acţiune pentru implementarea măsurilor de reformă în cadrul unui proces amplu de consultare, care să permită clarificarea aşteptărilor populaţiei dar şi nivelul de suport al mediului politic. Aceste direcţii de acţiune vor putea constitui suportul unor măsuri legislative strategice necesare a fi analizate şi adoptate de către puterea politică instalată după alegerile parlamentare", menţionează documentul.

Printre aceste direcţii de acţiune şi obiective, în program este menţionată, între altele, definirea şi implementarea unor reforme legislative şi instituţionale în domeniul sănătăţii, prin: finalizarea, promovarea şi aprobarea noului proiect de lege a sănătăţii; elaborarea actelor normative privind funcţionarea sistemului de sănătate pentru anul 2013 în concordanţă cu modificările preconizate de noua lege; pregătirea condiţiilor tehnice necesare reorganizării sistemului de sănătate (costul pe act medical, clasificarea spitalelor pe nivele de competenţă, planul naţional de paturi); implementarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din sistemul sanitar.

Legat de crearea cadrului legislativ şi administrativ pentru implementarea sistemului de management al calităţii serviciilor de sănătate, programul propune: înfiinţarea sistemului de evaluare a tehnologiilor medicale şi medicinei bazate pe dovezi; înfiinţarea în structura spitalelor a compartimentului de management al calităţii şi accelerarea procesului de acreditare a spitalelor; demararea activităţilor necesare extinderii sistemului de management al calităţii la toate nivelurile asistenţei medicale.

Pentru creşterea accesibilităţii populaţiei vulnerabile la servicii medicale, în programul Guvernului Ponta sunt avute în vedere: înfiinţarea centrelor multifuncţionale în zonele în care şi-au încetat activitatea spitalele considerate ineficiente; asigurarea condiţiilor materiale şi financiare, cu sprijinul autorităţilor locale pentru înfiinţarea centrelor de permanenţă; înfiinţarea de noi centre de primire urgenţe în zonele cu risc crescut; asigurarea accesului la tratamentul cu medicamente esenţiale; asigurarea tratamentului în ambulator prin prevenirea situaţiilor de criză privind prezenţa în piaţă a medicamentelor vitale; reducerea costurilor cu medicamentele inclusiv prin implementarea unui sistem de achiziţii centralizate; "promovarea consumului de medicamente generice pentru populatie (medicamente mai ieftine, dar la fel de eficiente)".

Guvernul USL îşi mai propune "promovarea integrităţii în sistemul de sănătate pentru întărirea capacităţii de control a statului privind utilizarea fondurilor publice", precum şi reducerea dezechilibrului financiar, prin demararea elaborării unei strategii de echilibrare financiară a sistemului de sănătate în următorii cinci ani şi identificarea modalităţilor de a reduce arieratele la medicamentele utilizate în tratamentul în ambulator şi prevenirea acumulării altora noi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici