"S-a făcut informarea către comsie şi este suficient", a precizat Cezar Preda, care a arătat că, într-un caz aflat în derulare, cum este cel la care se face referire, comisia nu poate face recomandări.
Directorul SRI, George Maior, a precizat, la rândul său, în cadrul unei declaraţii de presă, după şedinţa Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, la care a participat împreună cu alte cinci persoane din conducerea instituţiei, că, în sine, cazul Floricel Achim reprezintă o acţiune clasică de spionaj.
"Cazul în esenţă este o acţiune clasică de spionaj, documentată de SRI, în care un agent al unui serviciu de informaţii a desfăşurat activităţi de culegere de informaţii pe teritoriul României, recrutând un cetăţean român cu acces la date şi informaţii cu caracter clasificat, care l-a implicat în culegerea şi transmiterea de informaţii", a spus Maior.
El a precizat că acest caz este lucrat la nivelul Parchetului General şi DIICOT şi reprezintă un segment dintr-o operaţiune mult mai complexă realizată de Direcţia Generală de Contraspionaj a SRI.
"SRI a documentat informativ modalităţile concrete prin care documente cu caracter militar aparţinând Ministerul Apărării Naţionale au fost sustrase ilegal, fiind ulterior transmise reprezentanţilor unui alt stat nealiat. Pentru activităţile desfăşurate şi în funcţie de importanţa datelor obţinute şi furnizate, cei doi erau recompensaţi cu diverse sume în valută", a adăugat Maior.
El a arătat că, pentru a nu periclita investigaţia judiciară aflată în desfăşurare, SRI nu poate oferi informaţii suplimentare legate de acest caz.
Citeşte şi:
Subofiţerul acuzat de trădare a recunoscut acuzaţiile
Marinov Zikolov a fost ataşat militar la Ambasada Bulgariei
SRI monitoriza din 2005 strângerea de informaţii clasificate
NATO a luat notă de cazul de spionaj de la MApN