Programul „Primul student din familie” a fost lansat în consultare publică

Programul „Primul student din familie” a fost pus în consultare publică, cu sprijinul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, informează, miercuri, Ministerul Educaţiei.

Urmărește
2679 afișări
Imaginea articolului Programul „Primul student din familie” a fost lansat în consultare publică

Programul „Primul student din familie” a fost lansat în consultare publică

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Ministerul Educaţiei, creşterea accesului la învăţământul superior al grupurilor subreprezentate/defavorizate, inclusiv prin sprijinirea şi consilierea elevilor pentru a face tranziţia de la liceu la universitate reprezintă o prioritate prevăzută în noile legi ale educaţiei şi a fost parte integrantă din Raportul final al proiectului „România Educată”.

„Probabilitatea ca un prim student din familie să provină din mediul rural este cu cel puţin 50% mai mare decât din mediul urban: este nevoie să susţinem tinerii din mediul rural să-şi continue studiile la universitate. În lipsa unor măsuri de integrare socială şi academică în mediul universitar, şansele acestora de a abandona învăţământul superior sunt mai crescute: este nevoie să îi sprijinim să finalizeze studiile. Existenţa unui absolvent de studii superioare în familie atrage o serie de beneficii pentru aceasta: creşterea calităţii vieţii, creşterea gradului de implicare socială şi creşterea veniturilor (prin comparaţie cu elevii care nu reuşesc să-şi continue studiile la universitate)”, transmite Ministerul Educaţiei.

Primii studenţi din familie vor deveni, astfel, un exemplu de urmat în cadrul familiei şi comunităţii lor, este dezideratul Ministerului.

„Primul student din familie este parte din Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învăţământului superior nr. 199/2023, şi va fi finanţat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027 şi din bugetul de stat. Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50 milioane euro, fără TVA, din care contribuţia UE este de 42 milioane euro FSE+”, se mai arată în comunicat.

Măsurile dedicate creşterii accesului la studii universitare, inclusiv pentru prevenirea şi combaterea abandonului universitar vizează măsuri de tip „punte” în vederea sprijinirii tranziţiei la studiile universitare, începând cu clasa a XI-a; măsuri pentru combaterea reducerii abandonului universitar în rândul studenţilor proveniţi din familii cu un nivel scăzut de educaţie; măsuri dedicate accesibilizării instituţiilor de învăţământ superior, inclusiv prin achiziţia de echipamente IT şi dezvoltarea de instrumente specifice procesele educaţionale care includ studenţi cu dizabilităţi.

Programul se va desfăşura sub forma unui apel competitiv în care solicitanţii eligibili sunt instituţiile de învăţământ superior de stat şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, care îşi pot lua parteneri relevanţi pentru atingerea obiectivelor proiectului.

„Orice tânăr din România care îşi doreşte să urmeze cursurile universitare şi îndeplineşte condiţiile necesare ar trebui să poată să facă acest lucru. Prin lansarea în consultare publică a Programului «Primul student din familie», reafirm angajamentul Ministerului Educaţiei de a îmbunătăţi politicile de acces în învăţământul superior şi de a sprijini categoriile de elevi şi studenţi care au cea mai mare nevoie de susţinere. Decizia de a urma studiile universitare nu este atât de simplă, ci implică o serie de factori, care ţin atât de disponibilităţile financiare ale familiilor şi aparţinătorilor, cât şi de contextul social şi cultural din care provin potenţialii candidaţi. Prin programe de tipul «Primul student din familie» abordăm întocmai aceste aspecte”, a declarat Ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici