- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.12.2019, 19:08)
- Elena Crangasu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect adoptat tacit de Senat: Închisoare pentru promovarea practicilor antiţigăniste
Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul legislativ ce defineşte termenul de „antiţigănism” drept „percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora”. Totodată, sunt definite manifestările şi practicile discriminatorii şi reglementate pedepsele pentru atitudinea anti-romă.
Urmărește
35563 afișări
Proiect adoptat tacit de Senat: Închisoare pentru promovarea practicilor antiţigăniste
Mai mulţi deputaţi USR, PMP, ALDE, PSD şi minorităţi au propus, în Parlament, o propunere legislativă privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului.
Iniţiatorii au invocat motive legate de o înţelegere mai precisă a practicilor discriminatorii, fiindcă în momentul de faţă, „antiţigănismul este adesea folosit într-un sens restrâns pentru a indica atitudinea anti-romă sau exprimarea stereotipurilor negative în sfera publică sau discursul de ură”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
„Cu toate acestea, antiţigănismul dă naştere unui spectru mult mai larg de expresii şi practici discriminatorii, inclusiv multe manifestări implicite sau ascunse. Antiţigănismul nu se referă numai la ceea ce se spune, ci şi la ceea ce se face şi la ce nu se face. Pentru a recunoaşte impactul său complet, o înţelegere mai precisă este crucială”, completează iniţiatorii proiectului.
Iniţiativa defineşte termenul „antiţigănism” atât drept percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comuntăţilor rome sau lăcaşurilor de cult, taradiţiilor şi limbii.
Totodată, prin „organizaţie cu caracter antiţigănist” se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste. În această categorie pot fi incluse organizaţiile cu sau fără personalitate juridică, partidele şi mişcările politice, asociaţiile şi fundaţiile.
Simbolurile antiţigăniste sunt: drapele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.
Materialele antiţigăniste sunt: imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte semenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul
Promovarea, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.
De asemenea, distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, prin orice alte mijloace, de ştiri şi informaţii, materiale antiţigăniste constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani.
Pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi se aplică şi în cazul confecţionării, vânzării, răspândirii, precum şi pentru deţinerea în vederea răspândirii de simboluri antiţigăniste. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a smbolurilor antiţigăniste. Dacă aceste acţiuni sunt săvârşite în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte e interes public, nu constituie infracţiune.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup. Dacă persoanele respective denunţă autorităţilor existenţa organizaţiilor, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului, nu vor exista sancţiuni.
În schimb, proiectul prevede că dacă persoana care a săvârşit una dintre fapte ajută, în cursul urmăririi penale, la aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organziat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.
Iniţiativa a fost adoptată tacit, de Senat, prin împlinirea termenului pentru dezbatere. Senatul este prima Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Senatul a adoptat legea care permite vânătoarea de cormorani. Perioada în care pot fi vânate păsările
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe