- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.07.2013, 15:16)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROIECT: Ajutoarele pentru încălzire cu energie electrică, acordate după anchetă socială
Aproximativ 24.000 de familii şi persoane singure, care nu au altă posibilitate de încălzire a locuinţei, vor beneficia de ajutoare pentru încălzire cu energie electrică, între 48 şi 240 de lei, acordate în urma unei anchete sociale, reiese dintr-un proiect de ordonanţă pus în dezbatere de MMFPSPV.
Urmărește
1492 afișări
PROIECT: Ajutoarele pentru încălzire cu energie electrică, acordate după anchetă socială (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, care prevede menţinerea sistemului actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, dar şi introducerea indicatorului social de referinţă ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor şi nivelurilor de venituri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Proiectul mai prevede şi ajustarea cuantumului ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, pentru a echilibra cuantumul ajutorului acordat pentru primele trei trepte de venituri, diferenţele fiind mari între acestea, deşi veniturile sunt apropiate.
"Pentru aceste categorii de familii/persoane se asigură astfel şi acoperirea creşterii de şase la sută a preţului la gazele naturale, conform precizărilor ANRE", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul pus în dezbatere publică.
Astfel, pentru sezonul rece 2013-2014, cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va varia între 20 şi 262 de lei, în funcţie de venituri, limitele acestora fiind de la până la 155 lei/membru de familie şi până la 615 lei/membru familie.
Proiectul de act normativ mai prevede şi introducerea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică.
"Pentru acestea, limitele de venituri până la care vor fi acordate vor fi aceleaşi ca şi în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, limita superioară fiind de 615 lei/persoană. Ajutoarele vor varia între 240 de lei pentru familiile/persoanele cele mai sărace, cu venituri până la 155 lei/persoană, şi 48 de lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană. Aceste sume acoperă între 100 la sută şi 20 la sută dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi. Având în vedere că preţul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de circa 0,5 lai/kwh, rezultă un ajutor maxim zilnic de circa opt lei", se arată în nota de fundamentare.
Proiectul de ordonanţă mai prevede şi introducerea obligativităţii prezentării de documente justificative privind componenţa familiei, veniturile realizate şi situaţia juridică a locuinţei, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite şi înregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate, dar şi introducerea anchetei sociale ca mijloc de verificare a îndeplinirii condiţiilor de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, în situaţiile în care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative prezentate.
"Ancheta socială va fi oblogatorie pentru solicitarea ajutorului de încălzire cu energie electrică, pentru a evita acordarea de ajutoare pentru mai multe sisteme de încălzire utilizate în aceeaşi gospodărie sau pentru evitarea renunţării la un sistem de încălzire deja utilizat, disponibil şi pentru care au fost acordate ajutoare în sezoanele reci anterioare", precizează iniţiatorii actului normativ.
Pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, se propune plata lor la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului.
Din calculele făcute se estimează că, pentru perioada 2013-2014, va fi necesară suma de 556,8 milioane de lei, respectiv 176,8 milioane de lei pentru noiembrie - decembrie 2013 şi 386,5 milioane de lei pentru 2014.
Din suma necesară pentru acest an, 20 milioane de lei sunt pentru energie termică, 28,1 milioane pentru gaze naturale, 4,3 milioane de lei pentru energie electrică şi 124,4 milioane pentru lemne.
Din suma estimată pentru anul viitor, 100 de milioane sunt necesari pentru ajutoarele pentru încălzirea termică, 140,5 milioane de lei pentru gaze naturale, 21,7 milioane pentru energie electrică şi 124,4 milioane pentru lemne.
"Având în vedere evoluţia ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei acordate din bugetul MMFPSPV, pentru anul 2013, sumele estimate a fi cheltuite cu acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei pot fi suportate din bugetul actual. Pentru anul 2014, suma de 381,1 milioane de lei este echivalentă cu suma prevăzută în bugetul MMFPSPV pentru anul 2013", se mai arată în nota de fundamentare.
Proiectul de act normativ este în dezbatere publică până la 4 august.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe