PROIECT: Alte şapte medicamente noi pe lista de compensate, pentru boli cardiovasculare şi diabet

Alte şapte medicamente noi, pentru diabet zaharat, boli cardiovasculare, oftalmologice, nefrologice şi afecţiuni inflamatorii reumatice şi cronice, ar urma să fie introduse pe lista de compensate şi gratuite, conform unui proiect supus dezbaterii publice de Ministerul Sănătăţii (MS).

Urmărește
1733 afișări
Imaginea articolului PROIECT: Alte şapte medicamente noi pe lista de compensate, pentru boli cardiovasculare şi diabet

PROIECT: Alte şapte medicamente noi pe lista de compensate, pentru boli cardiovasculare şi diabet (Imagine: Shutterstock)

MS a postat miercuri, pentru dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în programelor naţionale de sănătate.

"Aşa cum am promis, continuăm procesul de actualizarea a listei de medicamente gratuite. Dacă în luna iulie am aprobat introducerea tratamentui inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care nouă pentru tratamentul afecţiunilor oncologice, astăzi Unitatea de Evaluare a Tehnologiilor Medicale a propus spre dezbatere introducerea a încă şapte produse esenţiale care au fost evaluate şi care nu aduc cheltuieli suplimentare la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate", precizează ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX..

Totodată, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a informat Ministerul Sănătăţii că rapoartele de evaluare ale moleculelor pentru actualizarea listei în întregime realizate în conformitate cu cerinţele UE vor fi finalizate şi transmise pentru dezbatere publică la începutul lunii octombrie, conform calendarului aprobat de actualizare, a precizat sursa citată.

În 22 august, ministrul Sănătăţii declara, pentru MEDIAFAX, că ANMDM a primit peste 120 de dosare pentru actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, cererile vizând afecţiuni diverse.

Preşedintele ANMDM, Marius Savu, preciza atunci, tot pentru MEDIAFAX, că un sfert dintre dosare sunt pentru patologia oncologică, dar există şi dosare pentru tratamentul hepatitei şi poliartritei reumatoide.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a aprobat, în 23 iulie, ordinul privind criteriile în baza cărora va putea fi actualizată lista de medicamente compensate şi gratuite, respectiv includerea, extinderea indicaţiilor sau excluderea unor tratamente.

Bănicioiu spunea că metodologia de evaluare va permite o nouă abordare în sistem, şi anume actualizarea periodică a listei de compensate şi gratuite, în beneficiul pacienţilor.

Ministrul Sănătăţii şi preşedintele ANMDM au estimat că noua listă de medicamente compensate ar putea fi gata în toamna acestui an.

Introducerea noii liste de medicamente compensate a fost amânată în mai multe rânduri, ultimul termen nerespectat fiind 1 aprilie 2014.

După 2008, în România, pacienţii nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici