Proiect: Bugetul MMAP, suplimentat cu 2,4 milioane de lei pentru combaterea efectelor secetei în Deltă

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) ar urma să fie suplimentat cu 2.405.000 de lei pentru pentru combaterea efectelor secetei în Delta Dunării,ce includ îngrădirea accesului pentru localnici şi turişti şi punerea în pericol a unor specii de animale, potrivit unui proiect de HG.

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului Proiect: Bugetul MMAP, suplimentat cu 2,4 milioane de lei pentru combaterea efectelor secetei în Deltă

Proiect: Bugetul MMAP, suplimentat cu 2,4 mil. lei pentru combaterea efectelor secetei în Deltă

Fondurile urmează să fie alocate MMAP din Fondul de Intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015, se arată în proiectul de HG, lansat în dezbatere publică de minister.

Suma de 2.405.000 de lei va fi utilizată pentru realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de seceta şi pentru asigurarea debitelor ecologice pe principalele canale, japşe şi gârle pescăreşti din Delta Dunării. Mai exact, vor fi efectuate lucrări de decolmatare a canalelor, japşelor şi gârlelor, pe o lungime de peste 33 de kilometri, în scopul asigurării accesului la comunităţile locale şi pentru alimentarea complexelor acvatice din Delta Dunării.

Elaborarea documentaţiei tehnico-economice şi execuţia lucrărilor se contractează de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), mai prevede proiectul.

Începând cu luna iunie 2015 pe fluviul Dunărea s-au înregistrat scăderi semnificative ale debitelor şi nivelurilor atât la intrarea în ţară cât şi pe întreg sectorul românescal fluviului, până la vărsarea în Marea Neagră, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Condiţiile hidrologice deficitare, manifestate cu precădere pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, au condus la scăderea alarmantă a nivelurilor în bazinele acvatice naturale în zonă, totodată fiind îngreunată circulaţia apei spre complexele acvatice, iar pe unele canale, japşe sau gârle alimentarea cu apă a fost chiar întreruptă. Astfel, unele canale şi lacuri mici aproape au secat, producând unele probleme ecologice, economice şi sociale.

Urmare acestei situaţii unele trasee de aprovizionare a populaţiei locale, care au inclusiv şi rol turistic, au fost afectate fiind imposibilă navigarea în aceste zone.

Primăriile comunelor aflate situate în Delta Dunării care au fost afectate de scăderea accentuată a nivelului apei au transmis o serie de solicitări ARBDD - în calitate de administrator al reţelei de
canale şi sectoare de canale -, pentru intervenţia în regim de urgenţă în scopul asigurării circulaţiei apei. Cu toate eforturile depuse de reprezentanţii ARBDD, regimul hidrologic nu a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă.

Astfel, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea s-a întrunit, pe 11 august, în şedinţă extraordinară şi a hotărât accesarea de fonduri pentru intervenţia în regim de urgenţă pentru decolmatarea canalelor şi tronsoanelor de canale prin care se asigură accesul către comunităţile locale afectate, precum şi pentru lucrări de decolmatare a canalelor, japşelor şi gârlelor care alimentează complexele acvatice din Delta Dunării afectate de nivelul scăzut al apelor

Lucrările sunt necesare pentru a asigura atât accesul şi aprovizionarea populaţiei din Delta Dunării, dar şi pentru a se evita reducerea unor zone de reproducere naturală pentru specii de peşti din familia ciprinidelor, alterarea regimului de alimentare cu apă a habitatelor natural acvatice, zone umede, scăderea capturilor de peşte în special din speciile valoroase, diminuarea alarmantă a populaţiilor unor specii protejate, precum pelicanul creţ, nurca europeană, vulturul codalb şi altele asemenea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici