PROIECT: Câinii din adăposturi pot fi adoptaţi şi "la distanţă", pentru a nu fi eutanasiaţi

Câinii comunitari din adăposturile municipalităţii vor putea fi adoptaţi "la distanţă", de persoane care doresc să plătească pentru întreţinerea lor, pentru ca animalele să nu fie eutanasiate, potrivit proiectului de norme metodologice pentru aplicarea legii privind câinii fără stăpân.

Urmărește
3444 afișări
Imaginea articolului PROIECT: Câinii din adăposturi pot fi adoptaţi şi "la distanţă", pentru a nu fi eutanasiaţi

Câinii din adăposturi pot fi adoptaţi şi "la distanţă", pentru a nu fi eutanasiaţi - proiect (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Proiectul de Norme metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de Gestionare a câinilor fără stăpân, modificată recent prin Legea nr. 258/2013, a fost lansat vineri în dezbatere publică de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi.

Potrivit proiectului de norme, câinii sterilizaţi, ocrotiţi şi asumaţi de către comunităţile de locatari, care nu circulă liber în spaţiile publice, nu vor fi capturaţi de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

În ceea ce-i priveşte pe cei prinşi şi duşi în adăposturile publice, aceştia pot fi revendicaţi, în cazul în care au fost pierduţi de stăpân, adoptaţi direct sau la distanţă.

Operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia de a permite accesul publicului în adăposturile publice, zilnic, în intervalul orar 10.00 - 18.00, inclusiv în timpul sărbatorilor legale.

Începând cu a 8-a zi de staţionare a câinilor fără stăpân în adăpostul public, aceştia pot fi adoptaţi la distanţă de către persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate. Câinii adoptaţi la distanţă trebuie identificaţi, înregistraţi în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân, deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi şi relocaţi în alte cuşti special destinate.

Persoanele care adoptă la distanţă câini fără stăpân suportă toate cheltuielile necesare pentru menţinerea câinilor în adăpost, prevede proiectul citat. Cheltuielile de întreţinere în adăposturile publice a câinilor fără stăpân adoptaţi la distanţă sunt stabilite prin hotărâre a consiliului local, respectiv prin hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia sa utilizeze donaţiile efectuate de persoanele care adoptă la distanţă numai pentru întreţinerea câinilor adoptaţi prin această procedură.

Adopţia la distanţă se realizeaza prin completarea unui formular, după care serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia să prelungeasca termenul de adăpostire a câinilor adoptaţi pe durata respectării de către adoptator a obligaţiilor materiale asumate prin declaraţia de adopţie la distanţă. Adopţia la distanţă poate fi încetată dacă adoptatorul nu respectă pentru o perioadă de două săptămâni consecutive, obligaţiile asumate prin declaraţia de adopţie la distanţă.

Numărul câinilor adoptaţi la distanţă de o persoană nu este limitat. Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia sa dea curs cererilor de adopţie la distanţă în limita capacităţii de adăpostire fără a perturba acţiunile de gestionare a populaţiei de câini făra stăpân.

Câinii fără stăpân adoptaţi la distanţă pot fi preluaţi oricând de adoptatori sau pot fi adoptaţi de altcineva, cu acordul adoptatorului la distanţă.

Persoanele fizice sau juridice din ţară şi din străinătate pot adopta gratuit câinii fără stăpân din adăposturi. Adoptatorii din ţară se obligă să anunţe serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân în cazul decesului, furtului, pierderii sau înstrăinării animalului în termen de 15 zile, să nu abandoneze câinele, să îl controleze şi să îl supravegheze, iar, în cazul în care nu îl mai doresc, să îl predea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân.

În cazul în care câinele adoptat va fi ţinut în aer liber, adoptatorul trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe de teren care să permită amplasarea unor padocuri sau a unor cuşti, cu respectarea prevederilor art. 6 alin. (4) si alin. (6) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004 aprobate prin Ordinul preşedintelui ANSVSA şi al ministrului de Interne nr. 31/523/2008. În cazul în care câinele adoptat va fi adăpostit în locuinţa adoptatorului, acesta trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe locative de minimum 2,5 metri pătraţi pentru fiecare câine adoptat. Aceste condiţii nu trebuie îndeplinite şi de asociaţiile de protecţie a animalelor care deţin adăposturi.

Persoana care adoptă minim trei câini din adăposturile publice şi îi adăposteşte într-un bloc de locuinţe trebuie să prezinte în momentul depunerii cererii de adopţie şi acordul vecinilor, ştampilat şi parafat de asociaţia de proprietari. Adoptatorul a minim trei câini care îi ţine în curte trebuie să prezinte de asemenea acordul vecinilor. Asociaţiile de protecţie a animalelor care deţin adăposturi şi adoptatorii din afara ţării sunt exceptaţi de obligaţia prezentării acordului vecinilor.

Cererile de adopţie se pot introduce imediat ce câinele a fost cazat în adăpostul public, iar preluarea câinelui de către adoptator se poate face începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării
câinelui în adăpost, dacă acesta nu a fost revendicat.

Pe toată perioada de staţionare în adăposturile publice, câinii pot fi revendicaţi de proprietari. În momentul recuperării câinilor, proprietarii vor achita contravaloarea sumelor cheltuite pe perioada staţionării acestora în adăpost, în cuantumul şi în temenul stabilite prin hotărârea consiliului local, respectiv prin hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

În perioada primelor şapte zile lucrătoare de staţionare a câinelui fără stăpân în adăpostul public, proprietarul care revendică are prioritate în faţa persoanei care intentionează sa adopte acelaşi
câine, în cazul in care cererea de revendicare şi cea de adopţie sunt introduse în aceeaşi zi.

După expirarea primelor şapte zile lucrătoare de staţionare a câinelui în adăpost, în cazul în care câinele nerevendicat a fost deja adoptat, proprietarul are dreptul să recupereze câinele de la adoptator dacă dovedeşte că a fost în imposibilitate de a introduce cererea de revendicare în primele şapte zile lucrătoare.

După ce sunt duşi în adăpost câinii sunt examinaţi medical, iar cei fără stăpân care au boli incurabile sau sunt grav răniţi sunt eutanasiaţi imediat. În cazul în care animalul diagnosticat cu o boală incurabila este identificat, acesta poate fi eutanasiat numai cu permisiunea proprietarului.

Câinii care nu suferă de boli incurabile sau care nu sunt grav răniţi nu pot fi eutanasiaţi înainte de expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea în adapost, termen în care pot fi revendicaţi, adoptaţi direct sau la distanţă, potrivit proiectului.

Decizia de eutanasiere a câinilor care nu au fost revendicaţi, adoptaţi direct sau la distanţă sau menţinuţi în adăpost, după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, va fi emisă prin completarea de catre împuternicitul primarului a unui formular.

Eutanasierea câinilor trebuie efectuată numai de către medicii veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii, şi numai în sălile de chirurgie din adăposturi.

"Eutanasierea câinilor se realizează numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos numai după pierderea cunoştinţei câinelui indusă prin anestezie. Câinii vor fi asistaţi până la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie să fie injectate pe cale intramusculară sau subcutanată. Pentru câinii nou-născuţi calea de administrare care se utilizează este cea peritoneală. Produsele narcotice pot fi administrate şi pe cale orală", potrivit Potrivit OUG nr. 155/2001.

Întrebat vineri despre elaborarea normelor de aplicare a legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân, primarul Capitalei Sorin Oprescu a arătat că reprezentanţii municipalităţii lucrează la un proiect în acest sens, însă nu au existat întălniri cu grupul de lucru al instituţiilor implicate în elaborarea acestui document.

Edilul a mai spus că cetăţenii au adoptat până în prezent 570 de câini din adăposturile primăriei.

Sorin Oprescu declara, pe 30 septembrie, că municipalitatea va aduna cel puţin 80 la sută dintre maidanezi şi va reduce cu 90 la sută numărul oamenilor muşcaţi de aceştia, în 18 luni, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) asumându-şi că poate prinde până la 250 de câini pe zi.

În prezent, municipalitatea dispune de 800 de locuri pentru câinii fără stăpân: 200 la adăpostul din strada Theodor Pallady şi alte 600 la Mihăileşti, cu posibilitate de extindere, în câteva săptămâni, cu încă 500 de locuri, la Mihăileşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici