- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.10.2019, 19:17)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect: Contribuţiile sociale ale aleşilor locali sunt luate în considerare la calcularea pensiilor
Un proiect de lege depus la Senat prevede eliminarea unor inechităţi sociale prin stabilirea că trebuie luate în considerare contribuţiile la asigurările sociale ale primarilor, consilierilor locali, judeţeni şi a preşedinţilor de consiliu judeţean, pentru calcularea pensiilor.
Urmărește
2624 afișări
Proiect: Contribuţiile sociale ale aleşilor locali sunt luate în considerare la calcularea pensiilor
Senatorul ALDE Marius Nicoară a depus, la Senat, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Astfel, după alineatul (2) al articolul 37 din legea pensiilor se introduce un nou alineat: „Art.37 (3) Excepţie de la articolele (1) şi (2), contribuţiile de la asigurări sociale în cazul aleşiilor locali se iau în considerare la stabilirea prestaţiilor din sistemul public de pensii, precum şi la calcularea valorii pensiei publice pentru primari, consilieri locali, consilieri judeţeni şi preşedinţi de consilii judeţene”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
De teama intensificării războiului din Ucraina, Ungaria instalează un sistem antiaerian la graniţă şi pune unele unităţi militare în alertă
Primele două alineate ale articolului 37 arată: „(1) Nu se datorează contribuţie de asigurări sociale asupra sumelor expres exceptate, prevăzute în Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Sumele asupra cărora nu se datorează contribuţia de asigurări sociale nu se iau în considerare la stabilirea prestaţiilor din sistemul public de pensii”.
De asemenea, proiectul prevede modificarea alineatelor (1) şi (2) ale articolului 165 din legea pensiilor, privind punctajele lunare care se aplică şi aleşilor locali:
„Art. 165 - (1) La determinarea punctajelor lunare, care se aplică şi pentru aleşii locali din administraţia publică locală, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:
a) salariile brute, până la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.
(2) La determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute la alin. (1) se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare. Aceste prevederi se aplică şi pentru aleşii locali (primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte de consiliu judeţean) care au avut contribuţii în sistemul asigurărilor sociale şi de pensii de stat”.
Iniţiatorul are în vedere eliminarea unor inechităţi sociale şi de contribuţie în sistemul de pensii, având în vedere că angajaţi ai caselor de pensii interpretează subiectiv prevederile legii pensiilor.
„Prezenta propunere legislativă vine în contextul eliminării unor inechităţi sociale, care se aplică la acordarea pensii publice pentru cei care sunt aleşi locali. Am avut în vedere să fie eliminate anumite inechităţi sociale şi de contribuţie în sistemul de pensii publice, în condiţiile în care o serie de angajaţi ai caselor judeţene de pensii interpretează prevederile Legii nr.263/2010 după o serie de opinii subiective fără argumentaţie juridică şi se folosesc de anumite lacune legislative existente”, susţine Marius Nicoară, în expunerea de motive a proiectului de lege.
Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Șoferii au OBLIGAȚIA de a semnaliza stânga, când se află în „giratoriu”? Codul Rutier dă bătăi de cap!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe