- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.05.2014, 21:55)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROIECT: Copiii au tratamentele stomatologice gratuite. După 18 ani unele intervenţii sunt plătite în proporţie de 40%
Minorii beneficiază de consultaţii şi tratamentele stomatologice gratuite, urmând ca, după 18 ani, unele intervenţii să fie plătite în proporţie de 40 la sută, potrivit proiectului de norme privind pachetele de servicii medicale, pus în dezbatere publică pe site-ul CNAS.
Urmărește
4516 afișări
PROIECT: Copiii au tratamentele stomatologice gratuite (Imagine: Mediafax Foto)
Proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2014 a Hotărârii de Guvern nr.400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 - 2015 a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Potrivit acestuia, minorii, precum şi beneficiarii legilor speciale (veterani - Legea 44/1994, revoluţionari - Legea 341/2004, magistraţi înlăturaţi din justiţie în timpul regimului comunist - Legea 51/1993) vor avea consultaţii şi tratamente gratuite, în timp ce persoanele de peste 18 ani au numai o pare dintre tratamente gratuite, iar pe altele le plătesc în proporţie de 40 la sută, în cadrul pachetului de bază (pentru asiguraţi).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Astfel, o consultaţie, ce include modelul de studiu, controlul oncologic şi igienizare, în valoare de 133 de lei, este gratutiră pentru minori şi beneficiarii legilor speciale, în timp ce majorii plătesc 40 la sută din preţ.
La fel se întâmplă şi cu tratamentul cariei simple (94 de lei), tratamentul afecţiunilor pulpare cu anestezie prin infiltraţie (97 de lei), tratamentul gangrenei pulpare (109 lei) şi extracţia la dinţii permanenţi cu anestezie prin infiltraţie (70 de lei) şi, mai puţin în cazul copiilor, proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă (780 de lei - se acordă o dată la 10 ani).
Majorii beneficiază gratuit de pansament calmant/drenaj endodontic (39 de lei), tratamentul paradontitelor apicale (prin incizie) cu anestezie prin infiltraţie (109 lei), tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie prin infiltraţie (94 de lei), chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei (86 de lei - în situaţia în care se efectuează în aceeaşi şedinţă în care a fost extras dintele respectiv nu este decontat de casa de asigurări de sănătate), reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulară (62 de lei), reparaţie/rebazare proteză (78 de lei - se acordă o dată pe an) şi reparaţie aparat ortodontic (390 de lei - se decontează pentru tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă).
Copii sub 18 ani mai au în pachetul de bază o serie de intervenţii specifice care sunt gratuite.
Serviciile din pachetul minimal (pentru neasiguraţi) sunt servicii de urgenţă, respectiv pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale (prin incizie) cu anestezie prin infiltraţie, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie prin infiltraţie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, decapuşonarea la copii, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulară, reparaţie/rebazare proteză şi reparaţie aparat ortodontic.
Persoanele beneficiare ale pachetului minimal suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate - radiografii dentare şi tratamentul prescris, mai prevede proiectul de act normativ.
Medicaţia pentru cazurile de urgenţă se asigură din trusa medicală de urgenţă organizată conform legii.
Pacienţii din statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/ Confederaţiei Elveţiene, titulari de card european de asigurări sociale de sănătate, în perioada de valabilitate a cardului, beneficiază în ambulatoriul de specialitate de medicină dentară, de serviciile medicale de medicină dentară de urgenţă, devenite necesare pe timpul şederii temporare în România.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe