Proiect de lege: Agresiunile de natură cibernetică vor fi cuprinse printre formele violenţei domestice

Senatori din partea mai multor partide au depus în Parlament un proiect care prevede includerea violenţei cibernetice printre formele de agresiune domestică. Proiectul mai urmăreşte prevenţia şi combaterea unor astfel de cazuri de violenţă prin campanii.

Urmărește
373 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Agresiunile de natură cibernetică vor fi cuprinse printre formele violenţei domestice

Proiect de lege: Agresiunile de natură cibernetică vor fi cuprinse printre formele violenţei domestice

Potrivit proiectului de lege, prin modificare articolului 3, din legea 217/2003, privind combaterea şi prevenirea violenţei domestice, violenţa cibernetică este inclusă în rândul formelor de agresiune domestică.

"În sensul prezentei legi, violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală, sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi, sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima", se arată în textul iniţiativei legislative.

Forma în vigoare a legii nu include violenţa cibernetică printre tipurile de violenţă domestică.

Proiectul defineşte violenţa cibernetică astfel: Hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, precum şi accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private, prin intermediul telefonelor sau orice alt instrument de telecomunicaţie.

De asemenea, prin proiectul de lege depus de parlamentari, se urmăreşte prevenirea actelor de violenţă domestică, prin difuzarea de materiale documentare de către Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei, MAI, Ministerul Comunicaţiilor şi cel al Sănătăţii.

"Agenţia Naţională de Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi asigură coordonarea împreună cu alte ministere în raport cu integritatea unei perspective de egalitate între femei şi bărbaţi în totate politicile, programele şi cercetarea în domeniul inteligenţei artificiale, pentru a evita potenţiale riscuri ale tehnologiei care perpetuează sexismul, stereotipurile de gen şi violenţa cibernetică", mai scrie în textul proiectului.

Proiectul a fost depus de 29 de parlamentari din partea tuturor partidelor parlamentare, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici