Proiect de Lege privind adoptarea unor măsuri şi condiţii de implementare a reţelelor 5G, aprobat.

Pentru România, pasul spre tehnologia 5G este o opţiune strategică, afirmă vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Bogdan Rodeanu: „Prin măsurile propuse se urmăreşte reducerea riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării”.

Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului Proiect de Lege privind adoptarea unor măsuri şi condiţii de implementare a reţelelor 5G, aprobat.

Proiect de Lege privind condiţiile de implementare a reţelelor 5G, aprobat.

„Pentru România, pasul spre Tehnologia 5G este o opţiune strategică. Implementarea acestor tehnologii implică o asumare directă în contextul de digitalizare şi de furnizor de securitate pe care România şi l-a asumat, strategic, ca membru UE şi pilon de stabilitate NATO. După ce proiectul de lege va fi aprobat şi în Senat, urmează ca instituţiile guvernamentale să îndeplinească sarcina elaborării normelor tehnice, pentru care trebuie să obţină şi avizul Comisiei Europene. Acesta este traseul reglementării, aşa cum am explicat şi de la tribuna Camerei Deputaţilor”, transmite Bogdan Rodeanu.

În opinia vicepreşedintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, cel mai important aspect este că acest proiect de lege opreşte participarea la implementarea reţelelor 5G din România a producătorilor de echipamente care sunt controlaţi de unul sau mai multe guverne străine care nu au sisteme juridice independente, care nu au o structură transparentă a acţionariatului, care nu au un istoric de conduită corporativă etică şi care funcţionează în sisteme juridice care nu impun practici corporative transparente.

„Proiectul de lege prevede că furnizorii de comunicaţii vor putea utiliza în reţelele 5G numai tehnologii, echipamente şi programe software de la producători autorizaţi, în prealabil, printr-o decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Ceea ce este cu atât mai important cu cât activitatea furnizorilor de reţele şi servicii de comunicare electronice este esenţială şi din perspectiva domeniilor securităţii naţionale şi de apărare. Prin măsurile propuse se urmăreşte reducerea riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării. Încă o dată, România demonstrează că este în rândul statelor membre ale UE şi NATO care îşi protejează infrastructura critică de posibilele imixtiuni ale guvernelor unor state nedemocratice”, conchide deputatul USR PLUS.

Proiect de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor cu 277 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 23 de abţineri. Senatul este cameră decizională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici