Proiect de lege: Utilizarea camerelor de bord pentru constatarea contravenţiilor. Falsificarea imaginile se pedepseşte cu închisoarea

  • Constatarea contravenţiilor să se facă şi cu ajutorul înregistrărilor camerelor de bord montate pe maşini, prevede un proiect de lege depus de deputatul USR Mihai Botez.
  • Potrivit acestuia, falsificarea sau folosirea imaginilor falsificate se pedepseşte cu închisoare de până la doi ani sau cu amendă.
Urmărește
2668 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Utilizarea camerelor de bord pentru constatarea contravenţiilor. Falsificarea imaginile se pedepseşte cu închisoarea

Proiect de lege: Utilizarea camerelor de bord pentru constatarea contravenţiilor. Falsificarea imaginile se pedepseşte cu închisoarea

Este vorba despre a da posibilitatea poliţiştilor să emită procese verbale de contravenţie pe baza înregistrărilor video care să provină de la camerele de bord. Cauza multor accidente este indisciplina în trafic, iar faptul că ele nu sunt sancţionate decât foarte rar duce la aceste accidente. Până pe 20 septembrie eram în top, 1202 români şi-au pierdut viaţa pe străzi. Eu sper că prin acest proiect vom putea participa la o mai mare siguranţă în trafic. Acest proiect nu înseamnă, de fapt, delaţiune, nu înseamnă să ne pârâm unii pe alţii, dar înseamnă să sancţionăm atunci când participanţii la trafic încalcă legile de circulaţie”, spune deputatul USR Mihai Botez.

Potrivit proiectului de lege, falsificarea ori folosirea unei înregistrări falsificată se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

Potrivit expunerii de motive, „se impune actualizarea şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în sensul în care, constatarea contravenţiilor să se poată face şi cu ajutorul înregistrărilor produse de mijloacele video folosite de participanţii la trafic ori de autorităţile publice locale, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate, cu condiţia ca proba video să fie însoţită de declaraţia pe propria răspundere a participantului la trafic care o furnizează, asupra faptelor petrecute, precum şi asupra autenticităţii şi veridicităţii înregistrării video furnizate”.

Iniţiatorul afirmă că o soluţie similară a fost deja implementată în unele state europene.

Este, spre exemplu, cazul Marii Britanii, unde cetăţenii care iau act de săvârşirea unei contravenţii la regimul circulaţiei pe drumurile publice, pot încărca înregistrarea de pe camera de bord prin care a fost surprinsă respectiva faptă, pe o un site web; după completarea unui formular electronic, acestea ajung direct la unitatea de poliţie din zona unde a fost semnalată săvârşirea contravenţiei, care analizează imaginile şi ia măsurile ce se impun”, afirmă Botez.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici