Proiect de Ordonanţă privind salariile în justiţie: Un şofer ar câştiga mai mult ca un grefier

Un proiect de Ordonanaţă de Urgenţă stabileşte salarizarea şi celelate drepturi salariale ale personalului din domeniul justiţiei, remuneraţia lunară pentru un şofer fiind mai mare ca cea a unui grefier debutant cu studii superioare.

Urmărește
3609 afișări
Imaginea articolului Proiect de Ordonanţă privind salariile în justiţie: Un şofer ar câştiga mai mult ca un grefier

Proiect de Ordonanţă privind salariile în justiţie: Un şofer ar câştiga mai mult ca un grefier (Imagine: gleensonlaw.com)

Proiectul de lege doreşte să reglementeze salarizarea şi celelate drepturi salariale ale angajaţilor din Justiţie.

"Având în vedere că stabilirea unui sistem unitar de salarizare pentru personalul din sistemul justiţiei, constituie în acest moment, unica soluţie pentru evitarea unui sistem paralel şi inegal de salarizare a acestui personal, luând în considerare influenţa substanţială asupra bugetului de stat pe anul 2009 pe care o are executarea hotărârilor judecătoreşti privind acordarea de drepturi salariale solicitate de personalul din sistemul de justiţie, având în vedere presiunile şi riscurile determinate de evoluţiile economice interne şi externe, necesitatea susţinerii creşterii economice şi reducerea inflaţiei, care impun adoptarea de urgenţă a unor măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare", se arată în motivarea adoptării Ordonanţei de către Guvern.

De asemenea, proiectul actului normativ doreşte să regelementeze situaţia diferenţelor salariale dintre judecători, procurori, personal auxiliar de specialitate, cu aceeaşi activitate, vechime şi funcţie, dar şi de grad a instituţiei unde lucrează.

În cadrul anexei proiectului de ordonanţă sunt stabilite indemnizaţiile de încadrare brută lunară.

De exemplu, secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are un venit de peste 8.000 de lei, iar un salariu asemănător are şi un director adjunct la direcţii de specialitate din Ministerul Justiţiei, dar şi un grefier din minister.

Un inspector şef în Ministerul Justiţiei are acelaşi salariu ca un procuror şef de secţie din Parchetul instanţei supreme, adică mai mult de 8.600 de lei.

Un grefier statistician, documentarist cu o vechime mai are de 6 ani are un salariu de 2.012 de lei, însă un grefier debutant cu studii superioare are un salariu de 805 lei, mai puţin decât un şofer care are 1.106 de lei.

Potrivit proiectului, cel mai mic salariu îl are un aprod, de 855 de lei urmat de agentul procedural cu 998 de lei.

Un grefier arhivar debutant ar putea câştiga 1.106, iar la o vechime mai mare de 6 ani poate ajunge la 1.811 de lei.

Un judecător de primă instanţă cu o vechime de peste 2-3 ani ar fi plătit, potrivit proiectului, cu peste 5.500 de lei.

Protestele personalului auxiliar din Justiţiei au continuat şi vineri, pentru a treia zi consecutiv

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat, joi, referitor la protestele persoanlului auxiliar şi conex din justiţie că sunt neproductive şi bazate pe două zvonuri neadevărate potrivit cărora nu s-ar mai plăti salariile şi că ar exista un proiect de lege în lucru în privinţa salarizării. Ministrul a spus că nu există un asemenea proiect şi că dacă ar exista un proiect va fi postat pe site-ul ministerului şi supus dezbaterii publice.

Mai mult, grefierii susţin că ministrul a dat joi un ordin, în sensul că aceia care au obţinut hotărâri judecătoreşti defintive să îşi primească drepturile salariale restante, iar cei care nu au aceste decizii să nu beneficieze de drepturile pe care toţi angajaţii din sistemul judiciar le-au cerut în instanţă. În majoritatea cazurilor, judecătorii s-au pronunţat în favoarea grefierilor, creându-se precedentul, iar în celelalte cazuri aflate pe rolul instanţelor magistraţii urmând a se pronunţa.

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Marian Predoiu, a emis, joi, un ordin prin care doar grefierii care au hotărâri judecătoreşti executorii prin care li se recunoaşte plata sporului de 50 la sută pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică să li se acorde acest spor, măsură pe care grefierii o consideră discriminatorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici