Proiect de plafon la prescrierea compensatelor

Medicul de familie va avea la dispoziţie o sumă pentru prescrierea de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, altele decât cele din programele naţionale de sănătate, potrivit proiectului privind acordarea asistenţei medicale în 2009 aflat în dezbatere publică.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Proiect de plafon la prescrierea compensatelor

Proiect de plafon la prescrierea compensatelor (Imagine: Mediafax Foto)

Printre noutăţile pentru 2009 în ceea ce priveşte asistenţa medicală de specialitate, contractul cadru prevede că în situaţia în care un medic are mai multe specialităţi clinice confirmate prin ordin al ministrului Sănătăţii, acesta îşi poate desfăşura activitatea în baza unui singur contract încheiat cu Casa de asigurări de sănătate, putând acorda şi raporta servicii medicale aferente specialităţilor respective, în condiţiile în care cabinetul medical este înregistrat în Registrul unic al cabinetelor pentru aceste specialităţi.

Furnizorii de servicii de medicină dentară pot contracta cu Casa de asigurări de sănătate servicii medicale paraclinice de radiologie - radiografii retroalveolare şi panoramice, din fondul alocat serviciilor medicale paraclinice, încheind în acest sens un act adiţional la contractul de furnizare de servicii.

Pentru medicii din specialităţile paraclinice care îşi pot desfăşura activitatea la unul sau mai mulţi furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu Casele de asigurări de sănătate au fost introduse două condiţii, şi anume că furnizorii la care îşi desfăşoară activitatea trebuie să se afle în raza administrativ-teritorială a aceleiaşi Case de asigurări de sănătate sau în ale celor învecinate, iar programul de lucru al medicului cuprins în contracte nu trebuie să depăşească 52,5 ore pe săptămână.

Şi medicul de specialitate din ambulatoriu clinic va avea plafon la prescrierea medicamentelor. Astfel, potrivit proiectului, acesta va avea la dispoziţie o sumă pentru prescrierea de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu altele decât cele din programele naţionale de sănătate. Sumele se stabilesc de către Casele de asigurări de sănătate în raport cu costul mediu pe asigurat şi pe specialitate clinică, sunt prevăzute pentru un an şi se repartizează pe trimestre şi luni.

În proiect se mai arată că medicul de familie nu va transcrie acte medicale cum ar fi concedii medicale, bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice, bilete de trimitere pentru consultaţii de specialitate sau internare, având în vedere faptul că medicii de specialitate din ambulatoriu au obligaţia să finalizeze actul medical efectuat, inclusiv prin eliberarea prescripţiei medicale pentru medicamente cu sau fără contribuţie personală, a biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice, eliberarea de concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă atunci când concluziile examenului medical impun acest lucru.

O altă noutate a contractului cadru (COCA) prevede că şi pentru serviciile de acupunctură, fitoterapie, homeopatie şi planificare familială asiguraţii trebuie să aibă bilet de trimitere.


Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici