- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect de raport CE: Clauza de salvgardare nu va fi invocată, monitorizarea justiţiei va continua
Comisia Europeană notează, într-un proiect de raport pe Justiţie obţinut, marţi, de MEDIAFAX, că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzei de salvgardare, că MCV trebuie să continue şi că următorul raport va fi prezentat în vara anului 2010.
Proiect de raport CE: Clauza de salvgardare nu va fi invocată, monitorizarea justiţiei va continua (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)
Comisia menţionează că în dezbaterea publică se face adesea o confuzie între MCV şi caluzele de salvgardare conţinute în Tratatele de aderare.
"Nu exită o legătură automată între MCV şi clauzele de salvgardare din Tratatul de Aderare a României", notează CE, menţionând că din 1973 au fost introduse clauze de salvgardare în toate tratatele de aderare la UE.
CE explică faptul că scopul clauzelor de salvgardare nu este de a sancţiona lipsa de progrese în cadrul MCV sau lipsa voinţei politice pentru reformă. Clauzele de salvgardare, ce pot fi aplicate între ianuarie 2007 şi decembrie 2009 - ceea ce ar însemna suspendarea temporară, dacă este cazul, a aplicării unor prevederi din legislaţia comunitară - au fost introduse pentru a asigura buna funcţionare a pieţei interne şi a domeniului securităţii şi justiţiei, se notează în raport. "Comisia este de părere, pe baza celor menţionate, că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzelor de salvgardare", se arată în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Pe de altă parte, Comisia notează că MCV a intrat în cel de-al treilea an.
"Nu a fost introdus pentru o perioadă determinată şi va trebui eliminat doar atunci când toate obiectivele pe care le prevede au fost îndeplinite satisfăcător. Este clar că îndeplinirea obiectivelor este o sarcină- pe termen lung: de exemplu, contracararea cauzelor corupţiei va lua timp", notează Comisia Europeană.
În opinia Comisiei, MCV acţionează ca un instrument de sprijin, care trebuie menţinut până la momentul realizării reformelor. Comisia va face o nouă evaluare a viitoarelor progrese în vara anului 2010.
Comisia Europeană va prezenta, miercuri, raportul privind progresele înregistrate de România şi Bulgaria în domeniul reformei judiciare şi luptei împotriva corupţiei, documentul urmând să conţină o evaluare a obiectivelor impuse celor două ţări în cadrul MCV.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO