Proiect de raport CE: România a recâştigat impulsul reformelor, dar acestea nu ar trebui politizate
Proiectul de raport al CE obţinut de MEDIAFAX notează în partea finală a concluziilor că România a recâştigat impulsul în ceea ce priveşte procesul de reformă dar, pentru a putea demonstra progrese susţinute, procesul de reformă judiciară nu ar trebui politizat.
Proiect de raport CE: România a recâştigat impulsul reformelor, dar acestea nu ar trebui politizate (Montaj foto)
"Comisia invită România să continue procesul de reformă şi solicită autorităţilor să urgenteze implementarea recomandărilor pe care le-a făcut. Comisia va sprijini şi va monitoriza progresele pe această bază anul viitor. O presiune continuată pentru obţinerea de rezultate este necesară iar Comisia invită de asemenea şi celelalte state membre să continue să ajute România să înregistreze progrese", se arată în finalul proiectului de raport obţinut de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Documentul menţionează în ultimul paragraf că "acest raport demonstrează că propuneri importante de reformă au fost susţinute de Guvern, iar parcursul pozitiv al punerii sub acuzare începe să fie completat de acţiuni ale judecătorilor".
"România a recâştigat un ritm al reformei, completând în continuare progrese care au fost reflectate în raportul din iulie 2008 al Comisiei. Oricum, pentru ca România să poată dovedi un progres susţinut, procesul de reformă judiciară nu ar trebui politizat", se arată în proiectul de raport.
"Un consens este necesar la nivelul tuturor actorilor pentru a permite sistemului judiciar să lucreze independent astfel încât investigaţii nepartizane în cazurile de corupţie să ducă la decizii eficiente şi fluente. În viziunea Comisiei, Mecanismul (n.red. MCV - Mecanismul de Cooperare şi Verificare) acţionează ca un instrument de sprijin ce trebuie menţinut până când aceste reforme sunt înfăptuite. Comisia va reevalua viitoarele progrese în vara lui 2010", conchide proiectul de raport.
Proiectul de raport CE obţinut de MEDIAFAX "invită" România "să garanteze că procedura pentru a permite anchete penale asupra parlamentarilor care sunt foşti sau actuali membri ai Guvernului este aplicată într-o manieră uniformă şi fluentă de către Parlamentul român".
De asemenea, raportul invită la "monitorizarea eficienţei sistemului judiciar în procesele referitoare la cazurile de corupţie la nivel înalt" precum şi la "asigurarea stabilităţii cadrului legal pentru lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, inclusiv în contextul noilor coduri".
De asemenea, CE invită autorităţile de la Bucureşti "să adopte o lege care să înlăture suspendarea automată a proceselor atunci când sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO