- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.10.2013, 14:37)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROIECT DESCENTRALIZARE: Imobilele transferate îşi schimbă destinaţia cu avizul ministerelor
Proiectul privind descentralizarea, iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea, prevede posibilitatea ca activele transferate autorităţilor locale să-şi poată schimba destinaţia doar cu avizul ministerelor de resort, dar şi după o investiţie "similară" realizată la nivelul unităţii administrative.
Urmărește
861 afișări
PROIECT DESCENTRALIZARE: Imobilele transferate îşi schimbă destinaţia cu avizul ministerelor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Bunurile imobile care ar urma să fie transferate autorităţilor locale, potrivit proiectului privind descentralizarea, trebuie să-şi păstreze destinaţia pe care au avut-o anterior transferului.
Cu toate acestea, proiectul de act normativ instituie o excepţie în cazul schimbării destinaţiei acestor imobile, respectiv aceea că, "în cazuri temeinic justificate, autorităţile administraţiei publice locale pot schimba destinaţia bunurilor imobile numai cu avizul conform al ministerului de resort şi numai după ce au realizat o investiţie similară pe raza unităţii administrativ-teritoriale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
De asemenea, proiectul de lege stabileşte că bunurile care se află în proprietatea publică a statului şi supuse procesului de descentralizare vor fi trecute în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, printr-o excepţie de la Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică.
În mod similar, prin excepţie de la prevederile Codului civil, bunurile proprietate privată a statului, care fac obiectul descentralizării potrivit prezentei legi, trec în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale.
În plus, este oferită unităţilor administrativ-teritoriale posibilitatea de a-şi transfera, în limitele judeţului din care fac parte, dreptul de proprietate sau de administrare asupra bunurilor aflate în domeniul public sau privat.
Potrivit prevederilor din Codul civil, bunurile aflate în domeniul privat şi în proprietatea autorităţilor locale pot fi înstrăinate de către acestea.
Totodată, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică stabileşte posibilitatea ca bunurile aflate în proprietatea publică a unei autorităţi locale să poată fi transferate în domeniul privat prin votul consiliului judeţean, consiliului local sau al consiliului general al municipiului Bucureşti.
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat pentru MEDIAFAX că interesul în cazul descentralizării nu este acela de a "dezvolta o afacere imobiliară: şi a explicat modul în care este posibilă schimbarea destinaţiei unor imobile.
El a fost întrebat în ce măsură sunt puse în proiectul de descentralizare garanţii că activele transferate nu vor putea fi înstrăinate ulterior în mod abuziv.
"În proiectul de lege se prevăd câteva condiţii şi este foarte bine. Dacă activul trece la consiliul judeţean, sau consiliul local, atunci destinaţia nu poate fi schimbată decât motivat, cu acordul ministerului de resort şi cu înlocuire. De exemplu, dacă un primar doreşte ca acolo unde să găseşte o bază sportivă să facă altceva, locuinţe sociale, acest lucru se poate în principiu doar după ce se amenajează în alt loc o bază sportivă echivalentă sau mai bună, se mută activitatea în baza sportivă nouă şi abia după aceea se poate folosi terenul eliberat pentru altceva. Similar, se prevede şi pentru alte active. Interesul nostru nu este să dezvoltăm aici o afacere imobiliară pentru cineva în structurile locale, ci ideea este de a descentraliza activitatea, de a o duce acolo unde îşi are locul natural, adică în comunitatea locală", a afirmat Iohannis, primarul Sibiului.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe