PROIECT DESCENTRALIZARE: Imobilele transferate îşi schimbă destinaţia cu avizul ministerelor

Proiectul privind descentralizarea, iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea, prevede posibilitatea ca activele transferate autorităţilor locale să-şi poată schimba destinaţia doar cu avizul ministerelor de resort, dar şi după o investiţie "similară" realizată la nivelul unităţii administrative.

Urmărește
863 afișări
Imaginea articolului PROIECT DESCENTRALIZARE: Imobilele transferate îşi schimbă destinaţia cu avizul ministerelor

PROIECT DESCENTRALIZARE: Imobilele transferate îşi schimbă destinaţia cu avizul ministerelor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Bunurile imobile care ar urma să fie transferate autorităţilor locale, potrivit proiectului privind descentralizarea, trebuie să-şi păstreze destinaţia pe care au avut-o anterior transferului.

Cu toate acestea, proiectul de act normativ instituie o excepţie în cazul schimbării destinaţiei acestor imobile, respectiv aceea că, "în cazuri temeinic justificate, autorităţile administraţiei publice locale pot schimba destinaţia bunurilor imobile numai cu avizul conform al ministerului de resort şi numai după ce au realizat o investiţie similară pe raza unităţii administrativ-teritoriale".

De asemenea, proiectul de lege stabileşte că bunurile care se află în proprietatea publică a statului şi supuse procesului de descentralizare vor fi trecute în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, printr-o excepţie de la Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică.

În mod similar, prin excepţie de la prevederile Codului civil, bunurile proprietate privată a statului, care fac obiectul descentralizării potrivit prezentei legi, trec în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale.

În plus, este oferită unităţilor administrativ-teritoriale posibilitatea de a-şi transfera, în limitele judeţului din care fac parte, dreptul de proprietate sau de administrare asupra bunurilor aflate în domeniul public sau privat.

Potrivit prevederilor din Codul civil, bunurile aflate în domeniul privat şi în proprietatea autorităţilor locale pot fi înstrăinate de către acestea.

Totodată, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică stabileşte posibilitatea ca bunurile aflate în proprietatea publică a unei autorităţi locale să poată fi transferate în domeniul privat prin votul consiliului judeţean, consiliului local sau al consiliului general al municipiului Bucureşti.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat pentru MEDIAFAX că interesul în cazul descentralizării nu este acela de a "dezvolta o afacere imobiliară: şi a explicat modul în care este posibilă schimbarea destinaţiei unor imobile.

El a fost întrebat în ce măsură sunt puse în proiectul de descentralizare garanţii că activele transferate nu vor putea fi înstrăinate ulterior în mod abuziv.

"În proiectul de lege se prevăd câteva condiţii şi este foarte bine. Dacă activul trece la consiliul judeţean, sau consiliul local, atunci destinaţia nu poate fi schimbată decât motivat, cu acordul ministerului de resort şi cu înlocuire. De exemplu, dacă un primar doreşte ca acolo unde să găseşte o bază sportivă să facă altceva, locuinţe sociale, acest lucru se poate în principiu doar după ce se amenajează în alt loc o bază sportivă echivalentă sau mai bună, se mută activitatea în baza sportivă nouă şi abia după aceea se poate folosi terenul eliberat pentru altceva. Similar, se prevede şi pentru alte active. Interesul nostru nu este să dezvoltăm aici o afacere imobiliară pentru cineva în structurile locale, ci ideea este de a descentraliza activitatea, de a o duce acolo unde îşi are locul natural, adică în comunitatea locală", a afirmat Iohannis, primarul Sibiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici