Proiect european de 18 milioane de lei pentru integrarea socială şi pe piaţa muncii a deţinuţilor

Două întreprinderi sociale, care să susţină persoanele care ies din detenţie prin formare profesională şi asigurarea unui loc de muncă, vor fi create printr-un proiect european, în valoarea totală de 18 milioane de lei, care va fi implementat timp de trei ani de zile.

Urmărește
6 afișări

Proiectul, implementat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), Patriarhia Română, Fundaţia Filantropia şi mai mulţi parteneri italieni, vizează reducerea recidiviştilor prin reintegrarea socială şi în piaţa muncii a celor care ies din detenţie.

Reprezentanţii ANP au precizat joi, la conferinţa naţională de diseminare a rezultatelor studiului de fezabilitate a implementării măsurilor de tip "economie socială" pentru incluziunea foştilor deţinuţi, că riscul de recidivă în România este foarte mare, între 50 şi 70 la sută.

Obiectivul proiectului constă în diminuarea inegalităţii de şanse a deţinuţilor şi foştilor deţinuţi în tranziţia de la penitenciar la viaţa socială şi de muncă.

Potrivit ANP, deţinuţii au în medie 34 de ani, deci sunt oameni activi în muncă şi de obicei au familie şi copii. O treime provine din zonele din afara regiunii în care îşi ispăşeşte pedeapsa. Instituţia Penitenciară are un personal în general tânăr, între 30 şi 40 de ani.

Demersul de înfiinţare a două întreprinderi sociale în care să fie angajate persoane care s-au liberat după executarea unei pedepse privative de libertate este un demers inovativ, cele două întreprinderi urmând să aibă caracter de "pilot", care să furnizeze experienţa necesară multiplicării modelului şi în alte locaţii.

Înfiinţarea celor două întreprinderi şi procedurile de intervenţie pentru reintegrare se vor face în paşi succesivi, urmând să fie desfăşurate activităţi precum: informarea beneficiarilor, identificarea nevoilor / resurselor (educaţionale şi de asistenţă psiho-socială) şi evaluarea riscului de excludere socială post–execuţional, selecţia şi recrutarea, pregătirea profesională a beneficiarilor selecţionaţi în meseriile cerute în întreprinderile sociale, activităţi de consiliere psihologică şi de asistenţă socială şi activităţi de mentorat şi orientare profesională.

"Această particularitate a abordării face ca flexibilitatea şi deschiderea în programarea şi implementarea acţiunilor să aibă un rol foarte important. Legislaţia existentă în momentul prezent în România nu reglementează înfiinţarea şi funcţionarea întreprinderilor sociale. Astfel, este necesară definirea aspectelor juridice legate de funcţionarea întreprinderii şi caracterul exact al implicării fiecărei instituţii. Transferul de la soluţia de lucru în proiect la o bază legislativă naţională – ce este în curs de elaborare - va constitui de asemenea un punct sensibil pentru sustenabilitatea întreprinderilor dacă nu este parte integrantă din soluţia de lucru", a precizat Mihaela Bonaţiu, managerul de proiect.

În cei trei ani de implementare a proiectului 80 de deţinuţi vor participa la cursuri de formare profesională, alţi 80 vor beneficia de servicii de consiliere, mediere şi orientare profesională, 60 vor absolvi cursul de calificare profesională.

În cadrul proiectului vor fi înfiinţate două întreprinderi sociale (brutării) şi două reţele de suport, 10 foşti deţinuţi urmând să lucreze în structurile dezvoltate şi 60 de lucrători din sistemul penitenciar vor fi instruiţi în formare de formatori, elaborarea şi managementul proiectelor sau dezvoltarea culturii antreprenoriale şi a iniţiativelor de angajare în cadrul economiei sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici