„Digitalizarea înmatriculării vehiculelor. În prezent, înmatricularea unui vehicul prevede deplasări la sediile mai multor instituţii şi seturi distincte de documente de întocmit. Şi asta nu neapărat pentru că vor acele instituţii ci pentru că aşa cere legea. Plecând de la nevoia de a salva timp şi resurse, atât pentru cetăţeni cât şi pentru funcţionarii implicaţi, ne-am propus simplificarea accesului la toate serviciile publice din sfera înmatriculării vehiculelor, digitalizarea acestora şi interconectarea instituţiilor implicate. Soluţia este debirocratizarea! Prin crearea unor fluxuri interinstituţionale de schimb al datelor, prin interacţiunea beneficiarilor cu cât mai puţine instituţii şi mai ales prin diseminarea datelor relevante către toţi ceilalţi actori implicaţi”, scrie pe Facebook secretarul de stat din Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Dumea.
El precizează că în grupul de lucru tehnic din cadrul Comitetul pentru e-guvernare şi reducerea birocraţiei, coordonat de Secretariatului General al Guvernului, a fost agreată ca soluţie dezvoltarea unei platforme informatice la nivelul autorităţii de înmatriculare.
„Aici vor fi posibile toate operaţiunile necesarea încheierii/încărcării de acte de înstrăinare-dobândire a vehiculelor, a transmiterii informaţiilor şi documentelor necesare către organele fiscale locale, precum şi a solicitării înmatriculării/radierii din circulaţie a acestor vehicule, fără a mai fi necesară deplasarea la sediile instituţiilor implicate, eliminând astfel gestiunea de documente fizice şi costurile cu servicii poştale, de deplasare, de multiplicare, etc. Datele introduse în platformă vor fi analizate de lucrători din cadrul autorităţii competente de înmatriculare, urmând ca, ulterior efectuării formalităţilor de înmatriculare/radiere, diseminarea informaţiilor către organele fiscale competente să se realizeze prin interconectarea cu sistemul informatic propriu al Ministerului Finanţelor/A.N.A.F., folosind fişiere semnate electronic. Soluţia este, pentru moment, una complementară şi va funcţiona în paralel cu fluxurile actuale. Salvăm timp”, adaugă Dumea.