- Home
- Social
- ALBA IULIA, (07.02.2020, 12:45)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect inedit în comuna din România cu cele mai multe fonduri europene: Copiii pot alege investiţii
Comuna Ciugud, judeţul Alba, a lansat primul proiect de bugetare participativă pentru copii din România, prin care cei mici pot să aleagă proiecte care vor fi finanţate din bugetul local cu suma de 50.000 de lei.
Urmărește
1481 afișări
Proiect inedit în comuna din România cu cele mai multe fonduri europene: Copiii pot alege investiţii
Potrivit unui comunicat al Primăriei Ciugud, copiii din comună vor fi învăţaţi şi cum se desfăşoară alegerea reprezentanţilor în administraţia publică locală şi cum lucrează Primăria şi Consiliul Local.
Potrivit comunicatului citat, comuna Ciugud este prima administraţie locală din România care lansează bugetarea participativă pentru copii.
„Sub genericul <Primăria Copiilor>, administraţia locală şi Şcoala Gimnazială Ciugud au demarat un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetăţenească şi democraţia participativă. Astfel, copiii sunt învăţaţi ce înseamnă drepturile şi obligaţiile unui cetăţean, cum se desfăşoară alegerea reprezentanţilor în administraţia publică locală şi cum lucrează Primăria şi Consiliul Local. În final, copiii din Ciugud vor fi primii din ţară care vor implementa bugetarea participativă prin care aleg o serie de proiecte care vor fi finanţate din bugetul local cu suma de 50.000 de lei. Proiectele vor fi colectate şi selectate de copiii aleşi în cadrul <Primăriei Copiilor>, iar ulterior prioritizarea lor va fi votată de toţi copiii din comunitate”, se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Reprezentanţii Primăriei Ciugud arată că, în prima etapă, proiectul presupune organizarea alegerilor copiilor, un proces care simulează desfăşurarea alegerilor locale.
Copiii au avut la dispoziţie o săptămână pentru a-şi aduna liste de susţinători şi pentru a-şi depune candidaturile pentru funcţiile de primar şi consilier local. Fiecare candidat a trebuit să convingă minim 10 colegi şi un profesor să îl susţină pentru a candida pentru o funcţie de consilier local şi respectiv minim 15 colegi şi doi profesori pentru a putea să se înscrie în cursa pentru funcţia de primar. Apoi, copiii din comună au intrat în campania electorală, perioadă în care au putut să îşi pună afişe pe un panou special, să distribuie materiale de informare sau chiar să organizeze întâlniri cu alegătorii.
În total, în „cursa electorală” s-au înscris 5 candidaţi pentru funcţia de primar şi 16 pentru cea de consilier local.
Candidaţii pentru funcţia de primar vor participa la o dezbatere privind proiectele pe care şi le-au propus pentru copiii din Ciugud, iar luni copiii vor vota în cadrul <Alegerilor Copiilor> şi vor alege viitorul primar şi cei 11 consilieri locali.
Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, spune că proiectul a fost lansat cu gândul la copiii care învaţă la şcoala din localitate şi care, peste 20 de ani, vor deveni consilieri locali, primar sau viceprimar.
„Este important să îi pregătim pe aceşti copii pentru viaţă, dar mai ales să îi pregătim să fie cetăţeni implicaţi, care îşi cunosc drepturile şi obligaţiile. Oricât de mult am investi în drumuri, canalizare, apă sau modernizarea unei comunităţi, dacă nu investim în educaţia oamenilor nu vom reuşi să schimbăm nimic”, a precizat Damian.
În Şcoala Gimnazială Ciugud învaţă, în prezent, aproximativ 130 de copii, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: MEC: Cursuri suspendate integral în Tulcea şi parţial în 62 de şcoli din 9 judeţe, din cauza vremii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe