- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.06.2013, 18:35)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect MALPRAXIS: Litigiul poate fi soluţionat amiabil. Cuantumul daunelor morale - plafonat
Pacienţii pot soluţiona litigiul amiabil în cel mult şase luni, cuantumul daunelor morale va fi plafonat, iar medicii pot fi asiguraţi pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare, potrivit unui proiect de modificare a legislaţiei malpraxisului.
Urmărește
586 afișări
Proiect malpraxis: Litigiul poate fi soluţionat amiabil. Cuantumul daunelor morale - plafonat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a explicat, joi, propunerile de modificare a Legii sănătăţii (Legea nr. 95/ 2006), la Titlul XV, referitor la malpraxis.
"Vorbim doar despre o propunere care va fi supusă dezbaterii publice, timp de o lună, începând de vineri şi nu de un document final. Prin acest proiect, pacienţii nu vor avea obligaţii de plată în soluţionarea amiabilă, vor avea la dispoziţie şase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabilă, şi, mai mult, pentru prima dată vor avea acces la documentele medicale ale cazului, până acum acestea putând fi date numai la cererea instanţelor", a explicat secretarul de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
De asemenea, pacienţii vor beneficia de un evaluator care poate fi desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experţi. În plus, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul şi asiguratorul.
Potrivit documentului, personalul medical va fi obligat să se asigure atât pentru daunele materiale, cât şi pentru cele morale. Pentru daunele morale va fi stabilit un anumit plafon, aşa cum se practică şi alte ţări. În plus, medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare.
"Procedura prealabilă nu reprezintă o retragere a accesului la justiţie întrucât este o procedură limitată în timp - şase luni - mai scurtă în timp decât termenul de prescripţie a acţiunii în justiţie, este o procedură fără cheltuieli, oferă pacientului acces la toate documentele medicale, pe care le poate folosi ulterior în acţiunea juridică", a adăugat Arafat.
Poliţa de asigurare în sistemul public va fi acoperită parţial de către angajator, adică de către spital. Spitalul va avea însă propria asigurare şi apoi ar putea contribui cu o anumită cotă la poliţa de asigurare a medicilor, a explicat Raed Arafat, precizând că prin noul proiect, spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor.
Asiguratorii vor putea să estimeze activitatea financiară, având în vedere limitarea daunele morale, şi vor putea negocia despăgubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se încheie contractul de asigurare.
Potrivit secretarului de stat, actuala lege prevede o procedură de analizare a cazurilor de malpraxis în comisii care funcţionează pe lângă direcţiile de sănătate publică (DSP). Procedura punea pacienţii în situaţia de a plăti, în termene foarte scurte, onorarii de expertiză greu de suportat şi, drept urmare, expertiza nu se efectua, iar pacienţii recurgeau la sesizări penale, soluţionarea cazurilor putând dura şi cinci - şase ani, a mai explicat Arafat.
Totodată, actualele prevederi includ obligativitatea încheierii de asigurări pentru malpraxis, dar fără a face dinstincţie între asigurarea pentru daune materiale şi cea pentru daune morale. Drept urmare, asiguratorii au oferit contracte de asigurări care, în marea majoritate, nu acopereau daunele morale.
Totodată, condiţiile de încheiere a contractelor pentru asigurare de malpraxis pot face contractele inoperante, caz în care asiguratorii nu achită despăgubirile stabilite de instanţe. Având în vedere că spitalul răspunde în solidar cu angajaţii săi, acoperirea prejudiciilor revine spitalului în care se produce evenimentul, iar dacă spitalul nu are buget pentru acoperirea acestor prejudicii, se ajunge la situaţia blocării conturilor instituţiei şi la regres împotriva Ministerului Sănătăţii sau a autorităţii publice locale care are în administrare spitalul, a mai spus Arafat.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe