Proiect: Maşinile de vidanjare, obligate să se doteze cu sisteme GPS pentru monitorizarea deversării

Toţi operatorii economici care furnizeazăservicii de vidanjare au obligaţia să se doteze cu sisteme de tip GPS, pentru descurajarea practicii de a deversa ilegal apele uzate din vidanje în râuri sau în spaţii neautorizate, prevede un proiect de lege depus de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

Urmărește
545 afișări
Imaginea articolului Proiect: Maşinile de vidanjare, obligate să se doteze cu sisteme GPS pentru monitorizarea deversării

Ilustratie

„Am depus un proiect legislativ legat de viaţa a milioane de români care trăiesc în comunităţi fără sisteme de canalizare. Oamenii care depind de vidanjele venite să evacueze apele reziduale din gospodării îmi spun că tot mai des, din păcate, aceste maşini ajung să deverseze deşeurile oriunde, punând în pericol calitatea apelor şi a mediului”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc.

Iniţiativa legislativă propune completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului cu obligaţia operatorilor economici care furnizează servicii de vidanjare de a se dota cu sisteme de urmărire satelitară de tip GPS, astfel încât autoritatea de mediu competentă să poată realiza în timp real trasabilitatea deplasării şi deversării apelor uzate.

Operatorii economici care prestează servicii de vidanjare se vor conforma noii obligaţii, cu ocazia autorizării/reautorizării de mediu. De asemenea, operatorii vor fi obligaţi să păstreze pentru minimum 6 luni istoricul datelor privind manipularea apelor uzate şi deversate prin vidanjare.

Ce sancţiuni prevede iniţiativa legislativă:
- amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă obligaţia de asigurare a trasabilităţii şi de menţinere a istoricului datelor de tip GPS,
- amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, alături de confiscarea mijlocului de transport, în cazul deversării apelor uzate, a substanţelor petroliere sau periculoase în apele de suprafaţă sau subterane sau în alte spaţii decât cele autorizate .

Potrivit unui comunicat de presă, proiectul acoperă şi o lacună legislativă privind recepţia imobilelor, care în prezent nu poate fi făcută fară recepţia la branşamentele de infrastructură tehnico-edilitară.

Astfel, potrivit iniţiativei legislative depuse de senatoarea Nicoleta Pauliuc, „prin excepţie de la lit. f), în localităţile în care nu se poate realiza branşamentul la reţelele de canalizare, recepţia finală la terminarea lucrărilor de construire se poate realiza şi în baza unui contract de prestări servicii, valabil minimum 12 luni, încheiat de proprietarul construcţiei cu o societate autorizată pentru servicii de vidanjare a apelor uzate”.

„Realitatea este că în foarte multe localităţi din ţară nu există reţele de canalizare, ceea ce practic blochează recepţia finală a construcţiilor. Soluţia pe care o propun este simplă: recepţia lucrării să se poată realiza şi în baza unui contract, valabil minimum un an, încheiat de proprietarul construcţiei cu o firmă autorizată pentru servicii de vidanjare. În acest fel, protejăm mediul şi nici nu blocăm familiile care vor să se mute într-o locuinţă nouă”, a conchide Pauliuc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici